Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkouškami se získává ctnost

frantiska_de_amboise-150x215.jpgBl. Františka d´Amboise (1427 - 1485)

Veškeré obtíže a všechno nepříjemné, co trápí vaše srdce, snášejte co nejtrpělivěji a pamatujte, že to je váš kříž. Pomáhejte našemu Pánu a ochotně, z celého srdce, s Ním neste Kříž, vždyť nějaký kříž musíte nést vždycky. A jestliže se snad jednoho zbavíte, jiný těžší naleznete. Budeme-li věřit Bohu a doufat v Jeho Pomoc, zvítězíme nad pokušeními. Je však třeba, abychom nikdy neochabovaly a nezastavily se, ale stále sbíraly odvahu. Vzpomeňte na soužení a veliká pokušení, jež podstoupili svatí otcové v poušti. Ta, jež zakusili na duchu, jim byla daleko těžší, než skutky pokání a přísnost, které sami ukládali svému tělu. Kdyby někdo nebyl nikdy zkoušen, nevědělo by se, zda má nějaké ctnosti. Buďte spokojeny s tím, co se zlíbí Bohu, On nikdy nedopustí soužení, není-li to k našemu dobru. Vždyť v Evangeliu říká: „Kdo chce jít za Mnou, ať nejprve zapírá sama sebe" (srv. Mt 16,24 a par.), to znamená: ať zapomíná na sebe, naprosto si sebe necení, pohrdá sám sebou, a když jím někdo pohrdá, ať se tím netrápí, ale ať po tom touží.
Náš Pán říká, že máme vzít kříž, abychom Ho následovaly (tamtéž); to je: tíži života v pokání a útrapy máme nést z lásky k Němu, tak jako On nesl Kříž z Lásky k nám. Ale, prosím vás, neneste kříž tak jako Šimon Cyrenský. Když byl náš Pán vyčerpán po mnohém bití a útrapách, které Mu způsobili, měli židé strach, aby nezemřel dříve, než dojde na místo, kde měl být ukřižován. Aby nezemdlel, vzali mu Kříž a naložili Ho Šimonovi, aby Jej nesl proti své vůli. Ačkoli Ho nesl, nezemřel na Něm jako náš Pán. Ten Ho nesl ze Své Vůle, dobrovolně a ochotně, a na Něm zemřel a odevzdal Duši Bohu, Svému Otci. Podle Jeho Příkladu jednejte, jako On.
Vaším křížem je život v pokání. Neste je rády až do konce, zemřete v něm a odevzdejte mu svou duši. Chvalte Boha a děkujte Mu, že vás povolal do Své služby. Nikým nepohrdejte, pamatujte, že je Božím Přikázáním, abyste milovaly bližního jako sebe, tedy i všechny sestry, i ty, které vám učiní nebo přejí něco zlého. A nade vše střežte vzájemnou lásku a usilujte přemáhat své vášně. Dnes použijte jednoho prostředku, zítra jiného, a tak krůček po krůčku dosáhnete nakonec vítězství a překonáte pokušení, která na vás doléhají. A když váš Pán uvidí vaši dobrou vůli a vytrvalost, dá vám Svou Milost a pomůže vám nést obtížnost řeholního života až do konce a nic vám nebude těžké z lásky k Němu.

Zdroj: http://karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/liturg-kalendar/icalrepeat_detail/1064/-/bl-frantiska-d-amboise-reholnice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář