Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlastní životopis (1)

11. 6. 2015

marie-tereza-scrilli.jpgBl. Marie Terezie od Ježíše (1825 - 1889)
 

 

 

+
I. M. T.

(1) Můj Milovaný Ježíši! Moje Nejvyšší Dobro, můj Bože: Ty Jediný víš, kolik mě stojí psát vlastní životopis, mě, která jsem nejubožejší. Dělám to jedině proto, abych naplnila Tvou Božskou Vůli, kterou poznávám skrze poslušnost vůči svým zpovědníkům a představeným. Jestliže to tedy dělám i za cenu takového násilí na sobě, věřím, že mi pomůžeš, abych splnila tento úkol, jak Ty Sám chceš. Ať nezamlčím to, co chceš, aby bylo řečeno; a ať neříkám to, o čem mám mlčet. Ó, má Drahá Matko Maria Nejsvětější, přimlouvej se za mě, vždyť Tě jako dcera vždy miluji.


Dětství

(2) Narodila jsem se ve Svatém roce: 15. května 1825, jak mi řekli, v neděli ve dvě hodiny v noci.
Myslím, že mi říkali, že téhož rána v neděli, krátce poté, co jsem spatřila světlo světa, mě přinesli ke křtu, tak aby to bylo učiněno v soukromí, což naznačuje nespokojenost mých rodičů s tím, že se jim ve mně narodilo druhé děvče.1
Při křtu mě držela sestra mé matky a řekli jí, že se budu jmenovat Palmira. Avšak ve chvíli, kdy to měla říct knězi, si nemohla vzpomenout, proto mi dali jméno Marie. Vždycky jsem to považovala za Zásah z Nebe a byla jsem Nebi vděčná, že mám Jméno Té, kterou jsem tolik milovala a miluji jako svou Drahou Matku.
Moje matka mě kojila sama, ale po několika měsících, nevím přesně, po kolika, mě svěřila kojné. Přiměly ji k tomu její mnohé povinnosti, mimo jiné také mnoho starostí o sestru, jíž ještě nebyly ani dva roky.2


Poznámky:
1 "Dne 15. května 1825. Tohoto dne jsem já, níže podepsaný, v tomto kostele pokřtil dítě ženského rodu, kterému bylo dáno jméno Marie. Hodina, den, měsíc a rok narození: dvě hodiny ráno, 15. května 1825. Příjmení a jméno otce: Scrilli Ireneo, žije (povoláním: krejčí). Příjmení a jméno matky: Checcucci Serafina, žije (povoláním: modistka). Příjmení a jméno kmotra: Luigi Checcucci, a kmotry, Margherita Checcucci, bratr a sestra matky novorozeného děvčete. Podepsán don Jacopo Pulini, farář" (Farní archiv u Svatého Vavřince v Montevarchi, křestní matrika)
2 Marie Césira, Assunta, narozená 11. července 1823 v jednu hodinu ráno, pokřtěná 13. července 1823. Kmotra: Margherita Checcucci, sestra matky. Dokument podepsán Jacopem Pulinim, farářem (Farní archiv u Svatého Vavřince v Montevarchi, křestní matrika).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář