Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlastní životopis (8)

21. 4. 2016

marie-tereza-scrilli.jpgBl. Marie Terezie od Ježíše (1825 - 1889)

(10) Učitelka si mě velmi oblíbila. V přítomnosti učitelky mé sestry, o které jsem se zmínila, o mně pronášela oslavné řeči1 a ta o tom referovala mé matce. Také školačky mě měly velmi rády. A když jsem tam byla, soutěžily mezi sebou a žádaly učitelku, aby mohly sedět vedle mě. Tato náklonnost mě jednou přivedla k tomu, že jsem překročila příkaz své matky. Když mě jednou chtěly doprovázet domů, nedokázala jsem odmítnout. Když mě potom napomenul můj zpovědník2, víckrát jsem to už neudělala.
Učitelka mi dávala číst životopisy svatých. Vzpomínám si, že mezi nimi byl také životopis svaté Marie Magdaleny de´Pazzi3. Ó, jak velkou náklonnost jsem získala k jejím ctnostem! Zvláště k umrtvování a k modlitbě. Rozhodla jsem se, že se budu postit, a tak jsem snídani rozdala jako almužnu. Na ostatní jsem si sama netroufala. Vzpomínám si, že jsem myslela na to, že bych nechtěla obtěžovat svého otce. Nevím, zda to byla ctnost. Myslím, že nikoli. Avšak uvědomuji si, že má oddanost k rodině byla příliš veliká. Vždyť v té době trocha chleba, který bych dala chudým, nemohla mou rodinu zatížit. 
Rovněž mi velmi záleželo na tom, abych odříkávala svoje modlitby s velkým vnějším soustředěním a s vnitřní pozorností. Během těchto období mě velice těšilo, že můj život byl pravidelný, to znamená, že jsem měla všechny své činnosti zorganizované podle řeholního způsobu. Vzpomínám si, že jsem to při jedné příležitosti (když poprvé odjela má učitelka a rodina), když mi to přišlo na mysl, vyjevila učitelce mé sestry. A ta mi to odsouhlasila, usmívala se a dala najevo své uspokojení.

Poznámky:
1 Doporučuji, aby to, co bych neměla říci, bylo vymazáno. Je jisté, že kdykoli se zmíním také o dobru, protože myslím, že je to mou povinností, cítím uvnitř zmatek, pokoření a řekla bych i vědomí své nicotnosti (poznámka autorky).
2 Tehdy byl mým zpovědníkem P. Proposto Garziosi a v té době jsem do zmiňované školy chodila druhým rokem (poznámka autorky).
3 Caterina de´Pazzi pocházela ze vznešené rodiny. Narodila se ve Florencii 2. dubna 1566. Dne 30. ledna 1583 měla obláčku v klášteře Santa Maria degli Angeli a přijala jména Marie Magdalena. Zemřela 13. května 1607. Byla karmelitánskou mystičkou a během svého života obdržela mimořádné dary, vidění a extáze. Byla prohlášena blahoslavenou papežem Urbanem VIII. 8. května 1626. Papež Klement IX. ji svatořečil 28. dubna 1660. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář