Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blahoslavené mučednice z Compiègne (1)

17. 7. 2017

Mučednice z Compiègne jsou skupinou šestnácti karmelitánských řeholnic popravených za Velké francouzské revoluce v červenci roku 1794. Z této revoluce si dodnes pamatujeme její heslo - tři slova, se kterými můžeme zdánlivě souhlasit všichni: volnost, rovnost, bratrství. Dokonce i papež Jan Pavel II. řekl v Bourget francouzské mládeži:

Je známo, jaké místo ve vaší kultuře zaujímá ideál volnosti, rovnosti a bratrství. V podstatě jsou to ideály křesťanské. To říkám s vědomím, že ti, kteří tyto ideály zformulvoali poprvé, se neodvolávali na Věčnou Moudrost.. Snažili se však konat ve prospěch člověka.

Dosud se vedou spory o původu těchto tří slov, zda jsou původem křesťanská, nebozednářská. Je to proto, že Revoluce od počátku upřednostňovala spíše dvojici vonost-rovnost; slovo bratrství bylo považováno za příliš sentimentální a příliš "křesťanské". Ve skutečnosti se zuřivá bitva ve jménu těchto dvou hlavních "hodnot" jaksi vymkla zpod kontroly. Tím se do popředí dostala nová a od nich odlišná hodnota, již osvícenci a ti, kdo v ni věřili, označili jako "rozum". 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář