Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (10)

3. 4. 2017

titus_brandsma_2-150x203.jpgBl. Titus Brandsma ( 1881 - 1942)

"Nový vzduch" v osském klášteře

Otec Titus se vrátí do Ossu jako doktor. Teď bude jeho úkolem vyučovat filozofii mladé kleriky. Mladý mezi mladými: má 28 let a v srdci mnoho nadějí a plánů. 
V klášteře vane nový vzduch. Před několika měsíci se stal otec Hubert provinciálem holandských karmelitánů. Když bral na sebe těžký úkol představeného řekl jasně spolubratřím, co všechno se musí zrevidovat nebo změnit, aby se mohl dát nový elán životu řeholníků a klášterů. 
Bratři souhlasili s plánem a žádali ho, aby se ujal obnovy.
Titus je - vedle otce Huberta a skupiny bratří, obzvlášť horlivých, - první zatažen do práce na revizi a obnově některých struktur řeholního života. V krátké době vládne v klášterech taková opravdovost a nadšení, že to přitahuje nová povolání: mládež byla vskutku přitahována karmelitánským ideálem, který ztělesňovali a zprostředkovávali ti, kdo ho už plně žili.
Podle nových směrnic se konají filozofická a teologická studia na jediném místě: v Ossu. Přesně se určí tvářnost každého konventu a úkol každého řeholníka. Studiím se dostane nové vážnosti. Nejnadějnější mladí bratři jsou posíláni do Říma nebo do jiných studijních středisek, aby se specializovali. Děje se to v přesvědčení, že obnova prochází na prvém místě zkvalitněním vzdělání. Nevědomost zužuje životní obzory.
Otec Brandsma povzbuzuje ze všech sil ke studiu. Ve vyučování filozofii nahradí staré příručky, nyní nepřiměřené, novým texty. Přisvojí si filozofii kardinála Merciera a lovaňské školy, která se na něho odvolávala.
Počet posluchačů je velmi omezený, ale profesor je vždy horlivý a přesný. U všech je velmi oblíbený. Je-.li zahrnován projevy bratrství, přátelství a sympatie, jistě to není zásluha jeho hlasu, který je poněkud nelibozvučný, ani jeho gest, vždy trochu neobratných. Jedině Titovo velké srdce dokáže sdělovat kromě nauky něco, co přesahuje její hranice.
V tomto ovzduší klidu a bratrské spolupráce vznikne potřeba vážnějšího karmelitánského časopisu, nežli byl časopis z mladých let. Takto se zrodí r. 1912 "Karmelrozen" (Růže Karmelu), která dosáhne v době dvou let pozoruhodného nákladu 13 000 výtisků. 
Ukáže se, že tento časopis je mocný prostředek k šíření zbožné úcty k Panně Marii a k poznání karmelských ideálů a postav, jež tyto ideály nejlépe ztělesňovaly. Otec Titus je jeho redaktorem a duší. Přirozeně, je obklopen spolupracovníky: především mladými bratřími, kteří ve společné práci upevňují své bratrství a své přátelství.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář