Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (17)

4. 5. 2018

brandsma.jpg

Bl. Titus Brandsma (1881 - 1942)

Docentem na Katolické univerzitě v Nijmegenu
Roku 1923 je založena v Nijmegenu katolická univerzita. Holandští katolíci se svou proslulou tvrdošíjností dosáhnou cíle, o kterém dávno snili: mají národní středisko katolické kultury.
Téhož roku 27. června dojde otci Titovi nečekané jmenování profesorem na nové univerzitě. Všichni jsou tím překvapeni, on na prvém místě. Ano, je doktorem filozofie a už léta vyučuje tomuto oboru mladé karmelské kleriky. Ale nedá se říci, že by se byl vyznamenal nějakým zvláštním bádáním nebo usilovným specifickým studiem. Je to muž kultury. Bezmezně si ji cení. I v jiných umí vzbudit lásku k poznání. Nicméně kromě mystiky se nikdy nenechal zaujmout nějakou látkou zvlášť. Proto spadne jeho jmenování docentem filozofických věd na Katolické univerzitě v Nijmegenu jako blesk z jasného nebe.
Toto místo bylo určeno pro jiného profesora, dobře známého ve filozofii, ale ten nebyl v této chvíli k dispozici. 
Když dostane otec Brandsma jmenování, opustí město Oss a přesídlí do Nijmegenu, o málo víc než dvacet kilometrů vzdáleného, u německých hranic.
V Ossu prožil dvacet let: nejprve jako student teologie, pak zde prodělával své první zkušenosti, a posléze po návratu z Říma byl profesorem mladých kleriků. V Ossu navázal četná přátelství, podporovaná i mnohostrannými zájmy a snahami. To všechno, prožívané v lásce a ve věrnosti k vlastnímu povolání, udělalo z něho muže, lidsky i duchovně zralého. Těmi dvaceti lety bude pozitivně poznamenáno zbývajících dvacet let jeho karmelského života.
Mnozí spolubratři, přátelé i lid jsou zarmouceni, protože pozbývají jeho tak drahou a tak užitečnou přítomnost. Avšak otec Titus má ve zvyku říkat: "Bůh je všude. Já nejsem nenahraditelný."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář