Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (9)

2. 3. 2017

titus_brandsma_3-180x128--1-.jpg

Bl. Titus Brandsma (1881 - 1942)

Doktorem filozofie

Otec Titus zřejmě nechce promarnit vzácnou příležitost, když se nalézá v srdci katolicismu, v Římě. Těží z každé okolnosti, aby se obohatil jak kulturně, tak duchovně. Kolik rozhovorů s otcem Hubertem při dlouhých procházkách podél Tibery, po Janikulu, římskými čtvrtěmi až na předměstí!
Avšak Titův temperament je nadále křehký. Tělo nesnáší rostoucí duševní vypětí. Pro obnovení sil nezbývá než nová dlouhá doba odpočinku na lůžku.
Je to těžká rána pro jeho vůli, která si ve všem ukládá maximum, a někdy i něco, co přesahuje možnosti. Jako v dřívějších letech, je mu i tentokrát otec Hubert nablízku během nemoci. V létě 1907 jedou spolu do Rakouska a do Bavor na zotavenou, po které se může Titus znovu pustit do studia. 
V červnu 1909 se houževnatý řeholník pokusí složit závěrečné zkoušky k doktorátu filozofie. Ale nakonec k tomu nedojde. Nemoc ubrala příliš mnoho času ze studia. Rozevře náruč a řekne klidně: "Pane, staň se Tvá Vůle!"
Dostaví se v podzimním zkušebním období: 25. října 1909. Konečně se stane doktorem filozofie.
Nyní nemá jiný sen než vrátit se do svého národa, do země, kterou miluje: do Holandska. Spěšně sbalí zavazadla a opustí Řím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář