Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (19)

30. 6. 2017

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Plášť svaté Terezie
Svatá Tereezie má jednoho dne to štěstí, že se seznámí s otcem Jeronýmem Graciánem, jejich provinciálem. "Byl to muž velmi vzdělaný, bystrý a skromný. Po celý svůj život se skvěl vzácnými ctnostmi. Zdá se, že si ho k prospěchu tohoto prvotního Řádu vyvolila Sama Panna Maria", píše v "Knize o zakládání" (Hl. XXIII.) Když byl v Andalusii, v Beas, svěřili mu ještě provincii kastilskou, bosé karmelitány a karmelitky. On tedy poradí zakladatelce, aby otevřela klášter v Seville. Když opouští Terezie Beas a odchází do Sevilly 18. května 1575, nijak se nebojí ponechat tam Annu od Ježíše, protože ta se snadno zhošťuje své nové funkce. Konvent je plný horlivosti a velkého pokoje. Tereziin duch, kterého tam uměla Anna od Ježíše vštípit, ponese neustále ovoce.
Terezie tenkrát naváže pilnou korespondenci s převorkou v Beas. Jejich rozloučení je bolestné, tím víc, že se množí zkoušky a útoky na Reformu bosých karmelitek. Proto Terezie nepřestává sdílet se svou "koadjutorkou" všechno, co zmítá její duší, trampoty, které jí působí její nepřátelé, ale také všechny projevy přízně, které jí Pán prokazuje, aby ji potěšil a posílil, neboť ji zahrnuje Svou Něhou a Svým Milosrdenstvím. Kvůli těmto důvěrným sdělením ji požádala, aby zničila tyto intimní dopisy dřív, než se dostanou do rukou inkvizici. Poslušnost musela naši ctihodnou matku Annu mnoho stát, vždyť po celý život se starala o zveřejnění spisů své zakladatelky pro dobro duší a Církve! Toto je opravdu škoda jak pro ni, tak pro nás. Jeden otec dokonce napsal: "Kdybychom měli to štěstí, že bychom měli dopisy svaté Terezie, které napsala Anně od Ježíše, byl by proces svatořečení Anny už dávno hotov."
Ve chvíli odjezdu, která bude jejich posledním rozhovorem na této zemi, odevzdá Terezie Anně svůj plášť výměnou za její, a řekne jí: "Vyměňme si své pláště, má dcero. Vezměte si můj, je nový a vhodnější pro vás, vždyť vy jste mladá. Dejte mi váš, ten je starý a obnošený a bude se pro mne velmi dobře hodit." Vzpomeňme, jak Eliáš, otec Karmelu, přikryl Elizea svým pláštěm, a ten obdržel "jeho dvojnásobného ducha"! Tento vzácný plášť se uchovává na Karmelu v Bruselu od smrti Anny od Ježíše.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář