Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (23)

27. 12. 2017

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Charismata - 2. část
Uprostřed takových bojů, stejně jako na vrcholu všech svých Milostí, začne skoro pravidelně zpívat verš žalmu hlasem, který není její, hlasem andělským, jak prohlašují její sestry. Ona sama vyprávěla, že se tentýž úkaz přihodil svaté Terezii, když byly spolu v Salamance.
Prorocké Charisma se může projevovat přímými slovy nebo se může ověřit radami, které se na první pohled zdají divné. Když připravovala klášter na Kalvárii pro bosé karmelitány, věděla Anna od Ježíše, že bude nutné zbourat malé solidní domky, aby byl přístup ke studni. Šla obratně poradit jejich obyvatelům, aby se přestěhovali. Sotva měli čas vynést svůj nábytek, jejich domy se tajemně zřítily, takže jí poděkovali, že jim zachránila život! Nebudeme uvádět podrobně všechna prorocká slova, která pronesla naše ctihodná matka. Ale poznamenejme, že mnohokrát předpověděla budoucí události s ohromující přesností, jak ohledně osob, které ji přišly prosit o radu, tak při řízení Karmelu.
V Beasu se jednoho dne stalo, že sestra Kateřina od Ježíše (de Sandoval), už dříve jmenovaná,s padla tak, že si polámala všechny kyčelní kosti. Lékaři se vzdali naděje, že by se kdy uzdravila. Odvážně snášela své utrpení až do dne, kdy Anna od Ježíše, puzena vnitřním hnutím, přišla k jejímu lůžku a řekla jí: "Milá dcero, nepřijdete dnes do chóru pomoci nám při zpěvu?" Sestra odpověděla: "Kdybych mohla, kdyby mi to tyhle hloupé kosti dovolily, jaká by to byla útěcha moci jít s ostatními!" Matka Anna jí tedy řekla: "Má dcero, vy nemáte víru, že Ježíš Kristus může jediným Slovem vrátit každou vaši kost na její místo a uzdravit vás od každé nemoci?" - "Ano, matko", opakovala třikrát. Tu k ní Anna přistoupila, vzala ji za ruku a řekla jí s velkou vírou a láskou: "Ve Jménu Ježíše Krista vám ukládám, abyste se z poslušnosti oblékla." Ona to udělala, jako kdyby nikdy nebyla měla bolesti. Smrt a nemoc podléhaly jejím slovům, Pán jí dal neuvěřitelnou moc a autoritu. Otec František de Bivero, kazatel infantky Isabely, řekl jednou vzhledem k těžkým nemocem, kterými trpěla Kateřina od Ježíše: "Zdá se, že smrt byla zadržena poslušností a neodvažovala se přiblížit, dokud jí Anna od Ježíše nedala znamení."
Dosti zřídka zjišťujeme toto Charisma u svatých Božích služebníků. Poznamenejme, že i Anna od Ježíše byla pětkrát uzdravena svatou Terezií, ale po její smrti, zatímco ona sama uzdravila dvakrát Kateřinu od Ježíše ještě za svého života.
Ale když Anna dělá takto Zázraky, připisuje Jejich příčinu vždycky něčemu jinému. V posledním případě poslušnosti nemocné. Snaží se skrývat toto Charisma, aby za Ně nebyla oslavována ona, nýbrž Ježíš Kristus, a aby mohla chránit svou pokoru.
Za svého pobytu v Beasu a později v Madridu měla Anna od Ježíše často příležitost vyprošovat od Boha výjimečné Milosti pro umírající. Po jejich smrti se jí od Něho dostávalo vnitřní jistoty, ze Zjevení nebo z Proroctví, že vešli do Slávy, a ona to s vírou kolem sebe dosvědčovala.
Po smrti svaté Terezie budou tato Charismata často doprovázena návštěvami, zjeveními světice u Anny od Ježíše. Přinášela jí informace o duších jejích sester nebo o budoucích událostech, jako kdyby s ní dále žila a podílela se na její odpovědnosti. Také ji přicházela těšit, a dokonce ji několikrát uzdravila. Tyto návštěvy bývaly doprovázeny vůní, kterou mohly ucítit a rozpoznat všechny sestry v klášteře.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář