Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (24)

1. 2. 2018

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Vánoce
Po tomto charismatickém portrétu Anny od Ježíše pohleďme na hlubší a niternější rozměr života její duše. Zdržíme se teď u dvou příznačných stránek její spirituality: nejprve u její velké úcty k Tajemství Vtělení. Anna od Ježíše obdržela tři sta let před svatou Terezií od Dítěte Ježíše svou "vánoční Milost".
Její sestry ji obvykle vídaly, jak prolévala hojné slzy při svých modlitbách, a její obličej zářil ohnivým světlem i přes stažený černý závoj. Bylo nemožné skrývat tuto Boží Slávu, zvláště o velkých svátcích, které ji naplňovaly radostí a štěstím. Ježíšovo Narození bylo Tajemství, na které s láskou nazírala. Byla by chtěla, aby celý svět u brány jejího kláštera mohl adorovat a milovat Božské Dítě. Proč bychom si nemohli představit, že tančila se spolusestrami před Jesličkami s Novorozeňátkem v náručí, jako to dělaly později na Karmelu v Lisieux! Láska zpívá, tančí, směje se, jásá v srdci toho, kdo miluje!
Jednou o Vánocích se jí dostane té Milosti, že vidí v duchu Ježíšovo Narození tak, jak se odehrálo. Její srdce je potom po celý oktáv tak rozníceno, že vyzve spolusestry k zcela zvláštnímu úkonu o svátku Obřezání. Žádá je, aby připravily svou duši na přijetí Kapky Drahocenné Krve Jezulátka. Když v den tohoto svátku přistoupí ke Svatému Přijímání, spatři na Hostii totéž Jezulátko, které viděla o Vánocích a které jí řekne: "Dám ti nejen Kapku, ale celou Krev, kterou mám, a i Své Tělo a Svou Duši." Tato Božská Slova v ní mají tak sladký a líbezný účinek, že téhož večera, aby z toho mohly těžit i její karmelitky, dá postavit Oltář a na Něm Trůn a na Něj posadí Sochu Jezulátka. Každá sestra je pozvána, aby za ní přistoupila s láskou k Němu a poprosila Ho o Kapku Jeho Krve. Ona sama jde první, pomodlí se a potřetí se jí dostane též Návštěvy Děťátka z Jesliček. Pomazání je silné, řekli bychom dnes, a všechny sestry, které nadšeně poklekly, obdržely velké Milosti a dosvědčují to. Naopak Anna bolestně vytuší, které sestry přistupují vlažně. Ale jako svatý Bernard, kterému se dostalo stejné Milosti, nakonec dokáže přivolat do srdce všech sester Příliv Požehnání a novou zbožnou úctu k tomuto Velkému Tajemství naší Spásy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář