Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (30)

30. 11. 2018

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Kříž, odpovídající její síle, jakou má v Bohu
Od této chvíle bude Anna od Ježíše stále v první bojové linii, až do svého příchodu do Bruselu. Kdybychom měli celou korespondenci, kterou si vyměnily Terezie a Anna v tomto období, měli bychom vzácné informace o křížové cestě, jakou musely spolu kráčet, o prudkosti trýzně a hlavně o způsobu, jak čerpaly v Bohu svou sílu a vytrvalost. Anna už vystoupila na vysoké vrcholy ve spojení s Bohem a zakouší to, co říká Terezie v "Hradu v nitru": "Vnitřní klid, z jakého se těší tyto duše, končí tím, že jim odejme částečně jejich klid vnější a že duše zatouží, aby neměly žádný." Nejvyšší kontemplace vede k pěstování lásky přijímáním Boží Vůle, ať to stojí cokoli.
Anna byla právě proti své vůli opět zvolena převorkou v Beasu. Otec generál karmelitánů Rubeo a nuncius Sega dobře vědí, že v ní mají svého největšího protivníka. Proto podniknou kroky, aby ji přiměli k podrobení. Ale ona to takhle nechápe a ukáže svou rozhodnost. Když jí kastilský provinciál písemně přikáže, že ho má přijmout, aby vykonal kanonickou vizitaci, pohleďme, co mu odpoví: "Důstujný otče, obdržela jsem váš dopis ohledně vašeho příchodu do tohoto kláštera. Jestliže je to jen proto, abychom vám posloužily a abyste nám dal své svaté požehnání, bude to pro nás velká milost. Ale pokud jde o jeho vizitování, nevím, jak by to bylo možné, protože tento klášter patří k provincii andaluské, a ne kastilské, jak velmi dobře víte. Také neshledávám, že bychom vás mohly piřpustit. Zvláště máte-li v úmyslu zrušit to, co vykonal Duch Svatý prostřednictvím naší svaté matky Zakladatelky Terezie od Ježíše! Pokud jde o to, co mi říkáte, totiž abychom se vrátily ke svému kmeni, vy víte lépe než já, že Kmen všeho je předně Bůh. Jemu jsme už daly svá srdce. Druhý kmen je náš otec Eliáš, kterého se snažíme následovat v nitru i navenek, jak nejlépe můžeme. Nezdá se mi, že by mohl být v nebezpečí ten, kdo je veden tímto vůdcem. Kéž vás Pán Ježíš chrání, důstojný otče!..."
Taková je duševní síla té, která bude napříště pravou rukou svaté Terezie v obhajování Reformy, dřív než sama bude nástrojem jejího šíření.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář