Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (33)

25. 4. 2019

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Nový převor na Kalvárii
Když převor Kalvárie, otec Petr od Andělů, odešel do ŘÍma, nahradil ho otec Jan od Kříže, který se právě dostal z vězení v Toledu. Kalvárie je velmi blízko Beasu. Ve Své Velké Dobrotě zařídil Pán všechno, aby mohly karmelitky Anny od Ježíše těžit z výjimečného duchovního vedení. Takto Jan od Kříže, vyčerpaný drsným zacházením v Toledu, přijde jako duchovní otec do kláštera svatého Josefa od Spasitele.
Brzy se vpraví do vyváženého návštěvního rytmu mezi životem se spolubratřími v samotě na Kalvárii a potřebami duší kolem Anny od Ježíše. Přichází každou sobotu, aby vyzpovídal sestry a poskytl jim duchovní vedení a sloužil nedělní Mši Svatou. Odhcází v pondělí ráno. Postará se o každou sestru, poučí celou komunitu o cestách vedoucích do Nebe, a nezapomene ani na lekce zahradnictví nebo domácího kutilství věnované sestrám a na sepisování "Výstupu na Horu Karmel" a jiných spisů.
Každá sestra ho má ráda pro jeho neobyčejnou pokoru, pro jeho velkou lásku k tomuto klášteru, pro jasnost jeho slov a vyzařování jeho modlitby. Vidí ho velmi často v extázi, obličej mu září světlem a pokojem. Rodí se velké přátelství mezi ním a Annou od Ježíše. Je to jedno z těch přátelství, která může navázat jenom Pán mezi dvěma dušemi a jichž je On Sám Osnovou a Pramenem. Mluvit o tomto přátelství, o těchto mystických poutech znamená kreslit současně portrét obou dvou. Také se musíme pokusit vniknout do této důvěrnosti, číst Milosti, které je neustále po patnáct let obohacovaly a které nám vynesly, že máme dnes texty svatého Jana od Kříže, které jsou nejhlubší a jsou nejbližší tajemstvím duše, uchvácené Božskou Láskou: Výstup na Horu Karmel, Směrnice, několik básní a začátek výkladu některých básní, které byly napsány v Beasu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář