Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (36)

29. 9. 2019

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Duchovní píseň
Tato skvostná kniha svatého Jana od Kříže je nejlepší důkaz přátelství, které ho pojilo s Annou od Ježíše. Když je převorkou v Granadě, žádá ho roku 1584, aby vyložil jejím sestrám básně, které zběžně napsal a které přichází mezi ně recitovat nebo i zpívat. Karmelitky opakují v chóru tyto verše, které povznášejí jejich duši do sladké kontemplace. Jaké požehnání! Jaké ovzduší Božské Lásky naplňovalo tehdy jejich klášter!
Na podzim jí Jan odevzdá své dokončené dílo. Anna učiní po jeho smrti první kroky, aby byly jeho spisy vytištěny, jako to učiní i se spisy svaté Terezie.
Zakončeme tímto místem z úvodu k "Duchovní písni", kde se svatý Jan od Kříže obrací k Anně od Ježíše slovy výmluvnějšími, než je jakýkoli komentář:
"Ponechám stranou nejobyčejnější (účinky modlitby) a pojednám stručně o mimořádnějších, kte kterým dochází u těch, kdo z Milosti Boží postoupí nad stupeň začátečníků, a to z dvojího důvodu: jednak proto, že pro začátečníky bylo již mnoho napsáno, jednak proto, že přitom mluvím k vám, neboť jste mě o to žádala. A vám přece udělil náš Pán už Milost, že vás vyvedl z těch začátků a zavedl vás dále do Lůna Své Božské Lásky. A proto doufám, že i když zde bude podáno i několik pouček ze scholastické teologie ohledně vnitřního setkávání se duše s jejím Bohem, nebude to nadarmo, když trochu promluvím se stránkou čistě duchovou i takovým způsobem. Vždyť i když vy, ctihodná matko, nejste zběhlá v scholastické teologii, která nám pomáhá chápat Božské Pravdy, nechybí vám zběhlost v teologii mystické, která se získává láskou. Nuže, láska nás nejen poučuje o pravdách, ale dává nám je i vychutnávat."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář