Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (37)

4. 11. 2019

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše (1545 - 1621)

Granada
Až dosud jsme viděli Annu od Ježíše v úřadu převorky a v trvalé závislosti na velké zakladatelce Terezii z Avily. Ale nepřijala Terezie Annu za svou pomocnici? Nevěnovala jí větší důvěru než komukoli jinému? Koncem roku 1581 je Anna vybrána, aby poprvé založila reformovaný Karmel bez "Matky", které je tehdy 66 let a přes své zkoušky se chystá založit klášter v Burgosu. Anna od Ježíše se pokusí o nemožné, aby přiměla svatou Terezii přijít do Granady: neumí si představit žádné zakládání bez ní. Ale Pán už uvědomil Terezii, že chce svěřit toto poslání Anně od Ježíše, a nikdo nepochybuje o jejích schopnostech k tomuto dílu. Ona jediná ve své pokoře vysloví výhrady a pociťuje velký smutek, když se dozví, že Terezie nepřijde.
Pán řekl svaté Terezii, že založení v Granadě bude ve všem k Jeho Slávě. To muselo vzbudit vztek zlého ducha. Dva dni před odjezdem skupiny karmelitek s Annou od Ježíše se strhla velká bouře, která hrozila, že znemožní cestu. Nadto Anna těžce onemocní, takže se lékaři domnívají, že zemře. Je sobota. V neděli není schopna jít na Mši Svatou, ale nezoufá, protože poznala, "odkud vane vítr". Jak má ve zvyku, zachová si odvahu a dále nechá konat přípravy na odjezd, určený na časné ráno v pondělí. Když bylo vše hotovo, v pondělí, 15. ledna 1582 ráno, bouřka naráz ustala, konvoj se dal na pochod a Anna začala lépe chodit! Jan od Kříže a jiný řeholník doprovázejí sestry a ony budou zase znovu vedeny na své cestě Přispěním svatého Josefa.
Toto zakládání není snadné, nedá se spoléhat na slíbené lidské opory. Ale Pán zjevil Anně, že to dopadne jako s ostatními, a to s jedinou Oporou, s Boží Prozřetelností. Že On bude o klášter zvlášť pečovat a že se Mu tam bude dobře sloužit. Karmelitky jsou přijaty v domě velmi dobročinné vdovy Anny de Peñalosa. Zařizování, nejisté a chudé, potrvá sedm měsíců. Ale radost, že byl zřízen nový klášter ke Chvále Boží, doplňuje všechny nedostatky. V této krajní chudobě je celá komunita poctěna velkými Milostmi, všem sestrám se vskutku dostává citelných Útěch v Přítomnosti Eucharistie, a tak rostou ve svatosti, že velmi záhy vyzařuje jejich vliv na řeholní život v tom kraji. Nejlepší kazatelé k nim přicházejí sloužit Mši Svatou, povolání se jen hrnou, ostatní kláštery se začínají reformovat podle jejich příkladu. Anna od Ježíše naplno ukazuje, co dokáže jako velká tereziánská převorka, vycvičená v modlitbě. Přitom řídí mistrnou rukou i nejmenší záležitosti v domě, přestože je postižena mnoha tělesnými útrapami. "Modlitba naší matky byla ustavičná, tak jako její pozornost pro Boží Přítomnost. Stačilo pohlédnout na její tvář, abychom se o tom přesvědčily a abychom se cítily lahodně přitahovány k lásce k Božskému Mistrovi, když jsme viděly, jak je s Ním důvěrně spojena. Všechny řeholnice ji něžně milovaly, a tak tomu bylo u všech, kdo se s ní stýkali. Byla obdivuhodně osvěcována shůry..." (výpověď matky Marie od svatého Jana). Když Anna od Ježíše zakládá tento první klášter, je jejím zpovědníkem svatý Jan od Kříže. Nerozhoduje nic, aniž by s ním o tom nepromluvila, a on uznává, že "si počíná ve všem jako samotná Terezie".
Přesto se z oné doby datuje pověstný dopis, který nalézáme v korespondenci svaté Terezie a který je adresován Anně od Ježíše. Je to plamenná výtka, týkající se tří bodů. Co se stalo? Nějaký omyl Anny od Ježíše při koupi domu, při výběru karmelitek, nedostatečná komunikace s otcem Graciánem? Špatná informovanost svaté Terezie, která je daleko?, nedorozumění?  Proč se tento dopis zachoval, když ostatní byly dobrovolně zničeny? Vesměs otázky bez odpovědi. Ale víme také, že Nepřítel vypověděl válku granadskému Karmelu a že mnozí povstali proti tomuto klášteru a roznášeli mnoho pomluv nebo lží. To se stává často u lidí, kteří nesnášejí Boží Divy a jsou naváděni tím, který umí jen ničit. Snaží se používat jeho zbraně, dřív než se ony obrátí proti nim samotným. Historické zkoumání této události usiluje zbavit Annu od Ježíše viny, kterou nespáchala. Ale důležité je, že přes tyto otázky pověst dokonalosti a svatosti tohoto kláštera neustále vzrůstá pod vedením Jana od Kříže.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář