Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mystický život s Marií

michael_od_sv_augustina_3-150x187.jpgCt. Michael od sv. Augustina (1622 - 1684)

Jako můžeme žít Božím Životem v Bohu, tak můžeme žít i v Marii. Abychom žili v Bohu, musíme ve všem, co konáme, co pomíjíme a co snášíme, konat Jeho Skutky. Cokoli trpíme na těle nebo na duši, uvnitř nebo vně, od lidí nebo od zlých duchů, máme snášet s úctou a láskou, a myslí klidně obrácenou k Bohu, jako bychom v Něm dýchali láskyplnými vzdechy; tak jako Spasitel nechával Otce, který byl v Něm, konat všechny Své Skutky a Sám Je konal spolu s Otcem s Úctyplným a Láskyplným Pohledem k Němu. Podobně můžeme žít v naší Milované Matce Marii. V tom, co konáme, či trpíme, ve všech skutcích, v pokání, v bolestech a souženích se snažme zachovávat a rozvíjet dětinný, něžný a nevinný pohled obrácený k Marii jako k Milované Matce v Bohu, provázený láskyplnými vzdechy modlitby k Ní. Tak naše láska něžně přechází od Marie k Bohu a od Něho k Ní. Toto zřejmě někdy působí v duši Duch Svatý skrze Překypující Božskou Lásku k Marii a Mariinu Lásku k Bohu.
K lepšímu objasnění mohou přispět slova apoštola: „Protože jste synové Boží, poslal vám Bůh do srdce Ducha Svého Syna, Ducha, který volá: Abba, Otče!" Zde tedy chápeme, že Duch Ježíšův zůstává v Božích synech a probouzí v nich něžnou lásku k Bohu Otci podle jejich schopností. Tak jako Ježíšův Duch působil v Něm Samém Synovskou Lásku k Věčnému Otci, tak v Něm vzbuzoval též Synovské City, Láskyplné Objetí a jiné Projevy Lásky k Jeho Nejmilejší Matce a vyvolává Je v Něm po celou věčnost. Jestliže Duch Ježíšův v srdci Božích synů volá Abba, Otče, tj. působí něžné pocity lásky k Ježíšovu Otci, bylo by snad něco divného kdyby v jejich srdci volal též „Ave, Matko", nebo působil synovské city, uctivou a láskyplnou náklonnost, řeč i jednání vůči Milované Matce, jak to činil v Ježíši za Jeho Života a bude činit po celou věčnost?
Proto lze říci duším, jež milují Marii: „Protože jste synové Mariini, poslal vám Bůh do srdce Ducha Svého Syna, Ducha, který volá: „Ave, Matko," – tj. vzbuzuje v nich synovské city, láskyplnou náklonnost, přátelskou blízkost, nevinná něžná objetí a různé úkony nejněžnější lásky k Marii jako Nejmilejší Matce. Jeden a týž Duch Ježíšův působí v takových duších všechno, totiž lásku k Bohu i k Marii, a jedno nepřekáží druhému. Jako tyto duše z Boží Lásky žijí Božským životem v Bohu a pro Boha, tak skrze téhož Ducha Lásky, vztahujícího se zároveň k Milované Matce, žijí též mariánským životem v Marii a pro Marii. Vždyť jeden a týž Duch, Duch Ježíšův v nich působí obdobné účinky: že milují Boha Otce a Pannu Matku, že žijí v Bohu pro Boha a v Marii pro Marii, Božsky a zároveň mariánsky. Není divu, že kde žije a přebývá Duch Kristův, působí rozličné věci, jak nazírání a lásku k Bohu, tak nazírání a lásku k Marii a mnoho jiného. A všechno to působí v duši jeden a týž Ježíšův Duch, jak chce a podle schopností každého člověka.

Zdroj: http://karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/liturg-kalendar/icalrepeat_detail/1762/-/bl-jana-scopelli-panna

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář