Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skrze Marii k Ježíši

michael_od_sv_augustina_3-150x187.jpgCt. Michael od sv. Augustina (1622 - 1684)

Všem ještě musím doporučit hlubokou zbožnost, něžnou synovskou lásku k naší Milované Matce, Panně Marii, jako vynikající a účinný prostředek ke zbožnému životu v Kristu: Zdravíme Ji „Matko Milosti, Matko Milosrdenství", a Milost a Milosrdenství jsou ke zbožnému životu naprosto nutné. Ke komu bychom se utíkali větším právem, abychom dosáhli Milosti a Milosrdenství, než k Matce Milosti, k Matce Milosrdenství? Proto pravím s Apoštolem: „Přistupujme s důvěrou k Trůnu Milosti, abychom dosáhli Milosrdenství a nalezli Milost, kdykoli potřebujeme pomoci." (Žid 4,16)
Abychom však mohli s důvěrou přistupovat k tomuto Trůnu a k Matce milosti, musíme získat Její Lásku. Kdo se tedy nazývají Jejími služebníky, syny nebo bratry, musí se snažit žít tak, jak to vyžaduje jejich stav; musí vynakládat úsilí, aby se následováním Její Dokonalosti a vštípením si těch nejlepších vlastností připodobnili Ochránkyni tak Svaté, Matce tak Láskyhodné, Sestře tak Dobrotivé. Kdokoli Ji miluješ jako Matku, usiluj o Její Pokoru, Čistotu, Chudobu, Poslušnost; následuj Ji v lásce k Bohu a k bližnímu i v ostatních ctnostech.
Abys Jí prokazoval náležitou lásku a úctu, navykej si toto: Když s tím smýšlením, jaké měl Kristus Ježíš, a ve spojení s Jeho Zásluhami denně obětuješ sebe a všechno, co máš, Nejsvětější Trojici, obětuj důsledně sebe i vše, co je tvé, také naší Láskyhodné Matce, spojen s Jejím Neposkvrněným Početím, Bezúhonným Mateřstvím, Neporušeným Panenstvím a Vznešenou Svatostí. Jako děláš všechno podle Slova Páně, dělej to i podle Slova a ve Jménu Panny Marie.
Zcela se Jí svěř, přistupuj k Ní jako k Nejlepší Učitelce, raď se s Ní jako s Pannou Prozíravou, Její svátky slav se zvláštní úctou a zbožností; jedním slovem, chovej se k Ní jako dobrý syn a sám zakusíš, že Ona je Matka Čisté Lásky a Svaté Naděje, v níž je všechna Milost Života a Pravdy, v níž máš veškerou naději života a ctnosti (srv. Sir 24,24-25; Vulg.). Nikdy ti nepřestane vyprošovat Milosti potřebné k vytrvání v pravé zbožnosti, bude ti Studnicí Živé Vody. V hodině smrti tě nenechá bez útěchy a připomene ti, že je tvou Sestrou, ba dokonce Matkou, aby ti v té chvíli bylo dobře a tvá duše aby žila díky Její Milosti. A tak, budeš-li žít zbožně v mariánské úctě a poslušnosti, zasloužíš si též, abys v Mariině Lásce bezpečně, tiše a zbožně vydechl naposled a Ona tě ve Svém Náručí šťastně donesla do Přístavu Spásy; neboť tomu, kdo miluje Marii, bude v poslední hodině dobře (srv. Sir 1,13).

Zdroj: karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/liturg-kalendar/icalrepeat_detail/1936/-/panna-maria-karmelska

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář