Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mysleme na Něj bez přestání!

11. 11. 2015

bratr_vavrinec_1-150x251.jpg

Vavřinec od Vzkříšení (1614 - 1691)

Spolu s těmito řádky Vám posílám odpověď na dopis, který jsem dostal od naší dobré sestry N... (1); buďte tak laskavá a předejte jí mé psaní. Zdá se mi, že má veskrze dobrou vůli, ale že chce být – pokud jde o duchovní růst – rychlejší než Milost: člověk se nestane svatým naráz!

Svěřuji Vám ji, musíme si vzájemně pomáhat radou a ještě více dobrým příkladem. Dejte mi občas vědět, jak se jí vede a jestli je jaksepatří horlivá a poslušná.

Často mysleme na to, má milá matko, že naším jediným úkolem v tomto životě je líbit se Bohu: což není vše ostatní hloupostí a pošetilostí? Žijeme už více než čtyřicet let jako řeholníci, využili jsme je k tomu, abychom milovali Boha a sloužili Mu, Jemu, který nás k tomu ve Svém Milosrdenství povolal? Naplňuje mne stud a zármutek, když na jedné straně myslím na Velké Milosti, které mi Bůh udělil a které mi bez přestání i nadále uděluje, a na straně druhé, jak jsem Je špatně využil, a na své pomalé a liknavé postupování vpřed na cestě dokonalosti.

Protože nám Bůh ve Svém Milosrdenství daruje ještě trochu času, dejme se hbitě a radostně do díla! Dožeňme ztracený čas! Znovu se s plnou důvěrou obraťme k tomuto Dobrému Otci, který je vždy ochoten láskyplně nás přijmout. Zřekněme se, má milá matko, zřekněme se z lásky k Němu velkodušně všeho, co není On, On si přece zaslouží nekonečně víc. Mysleme na Něj bez přestání. Vložme v Něj všechnu svou důvěru, nepochybuji o tom, že brzy zakusíme působení a přemíru Jeho Milostí, s nimiž zmůžeme všechno, bez Nich však budeme jen a jen upadat do hříchu.

Nebezpečím a úskalím, kterých je život plný, se nemůžeme vyhnout bez stálé, aktuální Boží Pomoci; prosme o Ni bez přestání. Jak Jej ale můžeme prosit, když s Ním nejsme? Jak s Ním můžeme být, aniž bychom na Něj často mysleli? Jak na Něj můžeme často myslet, když jsme si z toho neučinili svatý návyk? Řeknete mi, že Vám vyprávím stále totéž. To je pravda: neznám žádný vhodnější a jednodušší prostředek než tento! A protože sám žádný jiný nepoužívám, doporučuji jej každému. Člověk musí určitou věc poznat, než si ji bude moci zamilovat: abychom poznali Boha, musíme na Něj často myslet. A když Ho pak budeme milovat, budeme na Něj myslet tím častěji, neboť kde je náš Poklad, tam je naše srdce (2). Přemýšlejte o tom často a hodně!

Vám nejoddanější etc.
28. března 1689

(1) Adresátkou tohoto dopisu je nějaká řeholnice, jejíž jméno neznáme, a neznáme ani jméno oné „dobré sestry", jíž je adresována přiložená odpověď.
(2) Mt 6,21.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář