Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (3)

18. 9. 2017

jan_od_sv_samsona_2-150x227.jpgJan od sv. Samsona (1571 - 1636)

V deseti letech ztratil Jan své rodiče. Přestěhoval se ke svému strýci a poručníku, matčinu bratrovi Zachariáši d´Aiz, který bydlel také v Sens, přijal chlapce a vychovával ho jako svého. Tou dobou velmi pokročilo Janovo vzdělání v oblasti hudby. Už ve dvanácti letech byl varhaníkem v kostele St. Pierre-le-Rond a v kostele jakobínů. Hrál i na jiné hudební nástroje a dokázal se tomu naučit velmi rychle. Stal se ceněným hudebníkem při početných koncertech hudebního spolku ve svém rodném městě. Záhy se však mladý muzikant od tohoto povrchního prostředí s jeho tanečními večírky a koncerty odtáhl. 
Bezpochyby se tu poprvé projevil jeho zájem o duchovní život. Údajně si tehdy nechal předčítat Písmo, knihu Následování Krista a také Institutiones Taulerianae - výbor z textů mystiků, především nizozemských, který roku 1587 poprvé vyšel ve francouzštině. Postupně poznal i jiné tehdejší spisy hluboké duchovní literatury.
Aby se vymanil z tlaku svých příbuzných, kteří - protože byl slepý - viděli jeho budoucnost pouze v rozvíjení jeho hudebních vloh, opustil svého strýce a jeho dům, kde se pořád něco dělo, i své rodné město. Odebral se do Paříže (bylo mu již sedmadvacet let) a tam žil u svého bratra a jeho ženy v blízkosti kostela St. Eustache. Jeho bratr mu rád předčítal duchovní texty, Jan navštěvoval kostely, modlil se v nich, účastnil se Bohoslužeb a naslouchal kázáním. V prvních měsících roku 1601 ovšem bratr zemřel a krátce nato i jeho manželka. Tím skončilo šťastné období Janova mládí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář