Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (4)

26. 11. 2017

jan_od_sv_samsona_2-150x227.jpgJan od sv. Samsona (1571 - 1636)

Poté se Jan uchýlil k pánu z Montdidier, známému svého bratra, který bydlel v blízkosti katedrály Notre-Dame. Tento šlechtic, převor kanovníků svatého Augustina v městě Abbeville v Picardii, bydlel tehdy asi na dva roky v Paříži, protože zde vedl nějaký právní proces. Poznal Janův smutný úděl, slitoval se nad ním a poskytl mu místnost k bydlení. Ale byla to pomoc velice skrovná. Jídlo si musel Jan obstarávat sám, takže trpěl hladem a chronickou podvýživou. Navíc se pán celé dny zdržoval mimo dům a byl zvyklý jej zamykat; Jan tak musel někdy až do noci čekat venku, než se vrátí. Tehdy mu střechu nad hlavou poskytovaly jen kostely, které mu zároveň umožňovaly dlouhé hodiny modlitby a meditace.
Jeho neutěšená situace je příznačná pro prosté lidi tehdejší doby, kdy byly chudoba a podvýživa na denním pořádku, zvlášť lidé s různým postižením a nemocní žili na okraji společnosti, jež tehdy nijak zvlášť neprosperovala, a byli pokládáni za neužitečné či nepotřebné.
Jan měl skromný zdroj příjmů, a to jako hudebník. Byl varhaníkem v kostele St. Pierre-aux-Boeufs. Když jeho dobrodinec svůj pobyt v Paříži končil, nechtěl Jan odjet s ním do Abbeville, a tak mu nezbylo než si hledat nové bydlení. Vystřídal jich několik, až našel útulek u jakéhosi obchodníka s potravinami na rohu židovské ulice. Důležité pro Janovu další budoucnost bylo, že od té doby navštěvoval nedaleký karmelitánský kostel na náměstí Maubert. Často tam strávil celé dopoledne ponořený do modlitby, patřil k okruhu věrných návštěvníků tohoto kostela.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář