Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravda o Zmrtvýchvstání Páně

lucie-od-jezise.jpgLucie od Ježíše (1907 - 2005)

Pravda o Zmrtvýchvstání Páně se zakládá na historických znameních a indiciích nejvyšší věrohodnosti. První z nich je Předpověď samého Pána, která přiměla Židy, aby postavili stráže k Hrobu, kde bylo uloženo Ježíšovo Tělo. Dalším důkazem, že k Zmrtvýchvstání došlo, je prázdný Hrob a především řada svědků, kteří Ho viděli Živého po Zmrtvýchvstání: jedli s Ním u stolu, dotýkali se Jeho Ran a žijí s Ním několik dnů, během kterých jim Ježíš dává pokyny a pravomoc nezbytnou pro existenci Církve. Apoštolové jsou si tím tak jisti, že dávají svůj život na obranu této Pravdy. Prvního oznámení se dostalo ženám, které Ho nemohly pomazat náležitě v předvečer svátků, a proto přicházejí za úsvitu v neděli, aby Mu vzdaly poslední poctu. Zprávu jim sdělí anděl, který odvalil hrobový kámen (Mt 28,1–10; Mk 16,1–7; Lk 23,55–56; 24,1–2). Těmito skutečnostmi a řadou dalších, o kterých nás informuje Písmo Svaté, je Zmrtvýchvstání Páně více než doložené. Nejedná se o nějakou fantazii, tím méně o nějakou kolektivní sugesci, protože tyto skutečnosti se přihodily různým osobám za zcela odlišných situací.
Ježíš Kristus se v nich představuje jako Člověk a Pravý Bůh, kterého se učedníci mohou dotýkat a ověřit si, že je to týž Ježíš, který byl ukřižován, proto jim ukazuje Jizvy po Ranách, které zanechaly Hřeby v Jeho Údech a Kopí v Jeho Boku, který probodlo. Srovnání tří Evangelií nám ukazuje v každém případě poněkud odlišné podrobnosti. To není nic divného. Totéž se stává, kdykoliv jsou různé osoby přítomné stejné události: když o ní vypravují, uvádějí podrobnosti, kterých si zvláště povšimly. A i když jedna a táž osoba vypráví o stejné události za různých okolností, uvádí rozdílné podrobnosti, protože paměť nemá vždy vše v pohotovosti v jednom okamžiku. Jednou si vzpomene na ty detaily, jindy na jiné. Evangelia vycházejí z vyprávění svědků a z toho, jak se události uchovávaly v paměti prvních křesťanských společenství. A to je další důkaz věrohodnosti: tato Událost se nepředává s absolutní precizností, vždy stejnými slovy, stejnými tečkami a čárkami, ale jako událost, jíž byl někdo svědkem.
Ježíš Kristus vstal a Jeho Zmrtvýchvstání je počátkem našeho zmrtvýchvstání: Kdo věří, má život věčný (…) a Já ho vzkřísím v den poslední (Jan 6,47.54).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář