Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den s Marií

28. 5. 2016

V Direktáři tourské reformy o výchově noviců (vydaném v Paříži, 1650 - 1651) jsou udány některé způsoby, jak uctívat Marii a obětovat Jí každodenní skutky. Mezi nimi uvádíme:

- Kdo má na starosti úklid konventu, ať se při práci modlí: "Nejsvětější Panno, toužím věnovat se úklidu Tvého Domu pozorně a s láskou. Pomáhej mi Svou Svatou Přímluvou.

- Kdo je pověřen probouzet komunitu na noční Oficium, modlí se takto: "Nejsvětější Panno, tento konvent je Ti zasvěcen, náleží Tobě a my, řeholníci, kteří v něm bydlíme, jsme Tvá rodina. Jsme tedy služebníci, zasvěcení Tvé službě. Snažím se ze všech sil opatrovat Krásu Tvého Řádu a pečovat o Ni. Prosím Tě, Matko, vypros tomuto Svému synu tuto Milost."

- Při jídle se řeholníci modlí: "Nejsvětější Panno, Matko Přemilá a Jedinečná Patronko, protože jsme zvlášť zasvěceni Tvému Jménu, dostáváme z lásky potravu. Chléb, který jíme, je Tvůj. Sytíš jím nás, Své syny. Nedopusť, abychom upadli do pokušení k mlsnosti a uráželi Boha." 

Také v manuálech určených k formaci jsou profesové povzbuzováni, aby pěstovali během dne tyto mariánské střelné modlitby.

Například před duchovní četbou bylo zvykem utíkat se k Marii a říkat: "Nejsvětější Panno, propůjč mi Svou Líbeznou Zbožnost, s jakou jsi četla Písmo Svaté, když jsi dlela v Chrámě Svého Domu."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář