Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boží Milost jako milující matka

12. 7. 2015

220px-johncross.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Je třeba vědět, že duši, potom co se s konečnou platností obrátí ke službě Bohu, dává Bůh zpravidla sílit na duchu a postupně ji obdarovává, tak jak to dělá milující matka s křehkým dítětem, když ho zahřívá teplem svých ňader a krmí ho lahodným mlékem a pokrmem lehkým a sladkým a ve svém náručí je chová a hýčká.
Ale zároveň s tím, jak roste, mu matka postupně odnímá laskání, začíná skrývat něžnou lásku, pokládá hořkou pryskyřici na sladký prs a vymaňuje je ze své náruče, staví je na zem a vede k tomu, aby chodilo po vlastních nohou, aby se zároveň s opuštěním krajiny dětství vydávalo ke skutečnostem větším a podstatnějším.
Boží Milost jako milující matka, potom co novou vroucností a horlivostí znovuzrodí duši pro službu Bohu, dělá s duší totéž; neboť jí bez nějaké námahy dává nacházet sladké a líbezné duchovní mléko ve všech Božích Věcech, i veliké zalíbení v duchovních cvičeních, vždyť Bůh jí zde dává Svůj Prs Něžné Lásky, stejně jako (matka) děťátku.

Temná noc; 1 N 1,2

Zdroj: http://karmel.cz/index.php/karmelitanska-spiritualita/texty-z-tradice/55-jan-od-krize/578-bozi-milost-jako-milujici-matka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář