Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondence (1)

1. 4. 2015

johannes_vom_kreuz.jpg

Sv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Kateřině od Ježíše, bosé karmelitce (1)

Ježíš ať je ve vaší duši, má dcero Kateřino.
Třebaže nevím, kde jste, chci vám napsat tyto řádky v důvěře, že vám je naše matka (2) pošle, nejste-li s ní; a jestliže s ní nejste, utěšte se mým příkladem, protože já jsem tady ještě větší psanec a jsem sám, neboť poté co mě spolkla ta velryba a vyvrhla v tomto cizím přístavu (3), nikdy už mi nebylo dopřáno vidět ani ji, ani svaté tam u vás (4). Bůh to udělal dobře, vždyť opuštěnost je koneckonců pilníkem a pro velké světlo je zapotřebí snášet temnoty. Dejž Bůh, abychom v nich nechodili.
Och, kolik bych vám toho chtěl říci! Píšu však ve velké nejistotě a ani si nemyslím, že ten dopis dostanete; proto přestávám psát, ale nekončím. Modlete se za mě. A o zdejších poměrech už se mi vůbec nechce dál vykládat.

V Baeze 6. července 1581
Váš služebník v Kristu

Fra Jan od +

 

Adresa: To je pro sestru Kateřinu od Ježíše, bosou karmelitku, ať je kdekoliv.

(1) Kateřina od Ježíše, která pocházela snad z Vizcaye či Valderasu (León), složila své sliby ve Valladolidu, jak uvádí tamní Profesní kniha, dne 13. prosince 1572, avšak ne pro onen dům, nýbrž aby byla k dispozici sv. Terezii při jejích zakládáních. A tak není divu, že v roce 1580 se spolu s ní vydává do Palencie, kam je poslán tento dopis. Později ji nacházíme v Burgosu (1582), kde je na čas zvolena podpřevorkou. Umírá v Sorii 14. března 1599. Není jisté, kdy a kde se seznámila se svatým Janem (na podzim 1574 v Ávile?), v každém případě patřila k těm, s nimiž světce pojilo velmi osobní a vřelé pouto.

(2) Tj. sv. Terezie od Ježíše; v té době se nacházela v Sorii. Pravděpodobně byl dopis poslán jejím prostřednictvím spolu s jiným, určeným samotné světici, který se však nedochoval.

(3) Na základě biblického obrazu proroka Jonáše (Jon 2,1-2) naráží autor na svůj pobyt v toledském vězení (prosinec 1577 - srpen 1578) a vzápětí v Andalusii, kam byl poslán poté, co se mu z něj podařilo utéci. Z textu vyciťujeme jeho stesk po rodné Kastilii.

(4) Vzhledem k tomu, že se mezitím (v březnu 1581) zúčastnil kapituly bosých karmelitánů v Alcale, je nepravděpodobné, že by zde měl na mysli své řádové spolubratry z Kastilie. Je mnohem pravděpodobnější, že tím míní bosé karmelitky, třebaže užívá mužského rodu (santos).


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář