Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondence (10)

10. 9. 2017

220px-johncross.jpg

Sv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Otci Ambroži Marianovi1, bosému karmelitánovi, převorovi v Madridu

Ježíš ať je ve Vaší Důstojnosti.
Potřeba řeholníků, jak Vaše Důstojnost ví podle množství nových fundací, je velice značená; proto je nutné, aby se Vaše Důstojnost trpělivě smířila s tím, že od vás otec fra Michal odjede do Pastrany a počká tam na otce provinciála, protože má pak dokončit fundaci onoho konventu v Molině2.
Otcům3 se také zdálo vhodné dát pak Vaší Důstojnosti podpřevora; a tak vám dali otce fra Anděla4, poněvadž mají zato, že bude dobře vycházet se svým převorem, čehož je v konventu nejvíce zapotřebí; vystavte tedy, Vaše Důstojnosti, každému jeho dekret. A bude třeba, aby Vaše Důstojnost nepřestávala pečovat o to, aby se vám žádný kněz nebo i nekněz nemíchal do výchovy noviců, neboť jak Vaše Důstojnost ví, není nic zhoubnějšího, než procházedt mnoho rukama a když i jiní působí na novice; a jelikož jich má otec Anděl tolik, je to důvod pomáhat mu a ulehčovat mu jeho úkol, a svěřit mu i autoritu podpřevora, jaká mu byla nyní dána, aby k němu měli v domě větší úctu.
Zdá se, že otce fra Michala tam teď není příliš zapotřebí a že více bude moci sloužit Řádu jinde. Pokud jde o otce Graciána5, není nic nového, ale otec fra Antonín6 je už tady.

 

V Segovii 9. listopadu 88

 

FRA JAN OD +7

Poznámky:

1 Marian od sv. Benedikta (Ambroggio Azzaro) se narodil v Bitontu (Bari – Itálie) kolem roku 1510. Studoval kanonické právo a teologii spolu s pozdějším papežem Řehořem XIII. A byl odborníkem v matematice a stavitelství, ceněným i španělským králem Filipem II.; později se stal posutevníkem v El Tardónu (Córdoba). Dne 10. července 1570 složil své řeholní sliby jako bosý karmelitán v Pastraně (Gudalajara). Je zmiňován sv. Terezií v Z 17,6-15 a dochovalo se rovněž šestnáct dopisů, kterému mu reformátorka Karmelu adresovala. V Řádu zastával mnohé důležité úřady, jako např. členství v Radě (vzniklé po povýšení karmelitánské Reformy na samostatnou kongregaci 19. června 1588 jako její výkonný orgán) a priorát v Madridu, jak tomu bylo právě v době sepsání tohoto dopisu. Zemřel v Madridu v roce 1594.
2 Otec Michal od Ježíše byl podpřevorem madridského konventu a sv. Jan od Kříže jej chtěl pověřit založením konventu v Molině, k němuž nakonec nedošlo.
3 Míní se zde ostatní členové Rady, jíž světec v této době předsedal pro nepřítomnost otce Mikuláše Dorii, generálního vikáře, který právě vizitoval jednotlivé konventy.
4 Může jít buďto o otce Anděla od sv. Gabriela (Cabezu), který složil svou profesi v Pastraně 13. května 1571, čí spíše o méně známého otce Anděla od Vzkříšení.
5 Jeroným Gracián od Matky Boží se narodil roku 1545 ve Valladolidu. Studoval na univerzitě v Alcale a roku 1570 byl vysvěcen na kněze. V roce 1573 složil svou řeholní profesi v Pastraně a ihned začal zastávat význačné úřady – vizitátor bosých (1573) a vzápětí i „obutých“ karmelitánů (1574) v Andalusii, provinční vikář bosých v Kastilii a Andalusii (1575), první provinciál tereziánské Reformy (1581 – 1585). Pro své vnější úspěchy, zcela nekritický obdiv sv. Terezie, ale především pro podstatně „apoštolštější vizi“ tereziánského Karmelu, se záhy dostal do sporu se svými řeholními spolubratry, zvláště s otcem Mikulášem Doriou, jeho nástupcem ve funkci provinciála a později prvním generálním představeným bosých karmelitánů. V době, kdy vznikl tento dopis, pobýval v Portugalsku jako vizitátor „obutých“ karmelitánů (!). Zřejmě už se Rada v té době zabývala jeho místy problematickým chováním a odtud světcova zmínka. Bohužel, po smrti sv. Jana od Kříže, který, třebaže zcela nesdílel Graciánovy postoje, se jej vždy zastával, byl proti otci Jeronýmovi zaveden proces, jenž vedl v roce 1592 k jeho vyloučení z Řádu. Cestou do Říma, kam se odebral, aby se proti tomuto rozhodnutí odvolal (1593), byl zajat tuniskými piráty. Až po svém osvobození (roku 1595) se dočkal alespoň částečné rehabilitace papežem Klementem VIII. (breve ze 6. března 1596), když byl zproštěn všech rozsudků, avšak do Řádu již nebyl znovu přijat. Zbytek života prožil jako („obutý“!) karmelitán, neustále příznivě nakloněn tereziánské Reformě. Dožil se blahořečení Terezie od Ježíše (24. dubna 1613), která v závěru svého života složila do jeho rukou osobní slib naprosté poslušnosti, a zemřel sám o rok později, 21. září 1614. Až v roce 1991 na generální kapitule bosých karmelitánů došlo k jeho plné rehabilitaci ze strany Řádu!
6 Antonín od Ježíše (de Heredia) se narodil kolem roku 1517 v Requeně (Valencie), kde se stal karmelitánem. V letech 1552 – 1558 studuje, již jako kněz, na univerzitě v Salamance. Byl převorem v Requeně (1558) a v Toledu (1561). V roce 1564, jako převor konventu v Avile, se zúčastnil jako socius otce Angela de Salazar generální řádové kapituly. V roce 1567, kdy byl převorem v Medině del Campo, se jako první nabídl sv. Terezii od Ježíše pro dílo řádové Reformy (srov. Z 3,16), jež spolu se svatým Janem od Kříže zahájil v roce 1568 v Duruelu. V řádové Reformě zastával velmi důležité úřady: v době napsání tohoto dopisu byl prvním radním Consulty (Rady). Bylo mu dopřáno být očitým svědkem smrti jak sv. Terezie, tak sv. Jana. On sám zemřel 22. dubna 1601 ve Vélezu-Malaze.
7 V závěru dopisu připsal otec Řehoř, sekterář Rady: „Otec Řehoř od sv. Anděla líbá Vaší Důstojnosti ruce.“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář