Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondence (2)

3. 8. 2015

220px-johncross.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Marii de Soto, zbožné beatce1 v Baeze

Ježíš ať je ve vaší duši, má dcero v Kristu.
S vaším dopisem jsem dostal mnoho lásky a chtěl bych řádně splnit, co mi v něm říkáte, a poskytnout vám a vašim sestrám2 mnoho uspokojení; avšak jelikož Bůh rozhoduje jinak, než my zamýšlíme, budeme se muset podřídit Jeho Vůli+ už mě udělali převorem v tomto granadském domě3, a to je půda velice vhodná pro službu Boží. Hospodin dělá všechno nejlépe. Kéž by Vaše Milost se svými sestrami pobývala zde, poněvadž bych v lecčems mohl přispět k vašemu uspokojení. Doufám v Boha, že vám je Sám ve velké míře poskytne. Dbejte na to, abyste nezanedbávala své zpovědi, a svým sestrám řekněte totéž; a všechny mne odporoučejte Bohu, na což já nikdy nezapomínám.
Neváhejte se obracet na otce Jana4, i kdyby byl sebevíc unaven. A zůstávejte s Bohem a On ať vám poskytne Svého Svatého Ducha. Amen.

U Svatých mučedníků5. V Granadě v březnu 1582

Služebník Vaší milosti v Kristu

Fra Jan od +


Poznámky:
1 Beatky byly zbožné ženy-laičky, které se snažily žít ve světě po způsobu řeholnic. Mnohdy měly i svá vlastní pravidla a žily v komunitách.
2 Zde míněny rodné sestry adresátky.
3 Světec byl zvolen převorem v Granadě tamní komunitou během roku 1581. Protože v té době zastával úřad rektora řádového kolegia v Baeze, do Granady přicestoval až v lednu 1582. Byl mezi spolubratry natolik oblíben, že tuto funkci zastával celkem třikrát (1582 - 1583, 1583 - 1585 a 1587 - 1588).
4 Jedná se buď o Jana od sv. Anny nebo Jana od Ježíše, kteří v té době v Baeze působili.
5 Dedikace granadského konventu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář