Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondence (5)

5. 3. 2017

220px-johncross.jpg

Sv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Téže Anně od svatého Alberta1

Ježíš budiž ve vaší duši.
V době, kdy jsem odjížděl z Granady na fundaci v Córdobě2, jsem vám narychlo napsal; a potom jsem tady v Córdobě dostal dopisy od vás i od těch pánů, kteří jeli do Madridu a zřejmě si mysleli, že mě zastihnou na Shromáždění3
Vězte tedy, že pro samé čekání, až skončí tyto vizitace a fundace, k němu vůbec nedošlo, neboť Pán má v těchto dnech tak naspěch, že jsme nebyli s to se k tomu dostat. Ta córdobská mužská fundace se dovršila s největší chválou a slávou celého města, jaká se tam nikdy žádnému jinému řádu neprokazovala, neboť všechno duchovenstvo z Córdoby a bratrstva se spojily a z katedrály se s velkou slávou přenesla Nejsvětější Svátost; ulice byly velice hezky vyzdobené a lidí jako na den Božího Těla. Byla to neděle po Nanebevstoupení a přišel pan biskup a měl kázání a velice nás chválil4. Dům je na nejlepším místě ve městě, totiž ve farnosti katedrály.
Teď už jsem v Seville při stěhování našich mnišek, které zakoupily několik velmi pěkných domů, a třebaže stály skoro čtrnáct tisíc dukátů, mají cenu více než dvacet tisíc. Už se tam nastěhovaly5 a na den svatého Barnabáše tam kardinál uloží s velkou slávou Nejsvětější Svátost. A než odjedu, hodlám tam zřídit další konvent bratří, takže budou v Seville dva mužské6. Na svatého Jana odcházím odtud do Eciji, kde s Pomocí Boží založíme další7, a potom do Malagy a odtud na Shromáždění.
Kéž bych už měl pověření k té fundaci u vás, jako je mám k těmto, abych nemusil čekat na dlouhé vyřizování, avšak doufám v Boha, že to pověření dostanu, a na Shromáždění udělám, co budu moci8. Tak to sděluji i těm pánům, kterým píši9
Mrzelo mě, že se hned neudělala písemná smlouva s Otci z Tovaryšstva, poněvadž se mi nezdálo, že jsou to lidé, kteří drží slovo, a tak si myslím, že nejen budou od toho zčásti ustupovat, ale bude-li se to protahovat, dovrátí se od toho úplně, bude-li se jim to zdát pro ně výhodné. Proto vám kladu na srdce, abyste jim ani nikomu jinému nic neříkala, ale jednala s panem Gonzalem Muñozem o koupi dalšího domu, který stojí na druhé straně, a sepište smlouvy, protože oni, když vidí, že jsou ve výhodě, dělají drahoty; a velice málo záleží na tom, jestli později vyjde najevo, že jsme je koupili jen proto, abychom se zbavili našeho trápení; a tak se s námi dohodnou po dobrém bez nějakého velkého lámání hlavy a dokonce je přimějeme, aby přistoupili na to, co bychom nejvíc chtěli. Sdělte to jen málo lidem a udělejte to tak, protože takováhle ostražitost se dá někdy překonat jen za použití jiné10
Tu knížku Písní Snoubenky bych chtěl, abyste mi poslala, protože sestra od Matky Boží ji už jistě bude mít opsanou11.
Ono Shromáždění se pořád odkládá, a mě to mrzí kvůli vstupu paní Cataliny12, protože bych jí chtěl dát ...13

V Seville v červnu roku 1586

Váš sluha FRA JAN OD +

Drahá dcero v Kristu, prosím, abyste ode mne velice pozdravovala pana Gonzala Muñoze, jemuž nepíšu jednak proto, abych Jeho Milost neunavoval, i proto, že mu Vaše Důstojnost sdělí, co tady říkám.
Adresa: Pro Matku Annu od svatého Alberta, převorku v klášteře bosých karmelitek v Caravace.

 

Poznámky:
1 Tento dopis dobře dokumentuje nesmírně namáhavé a činné období v životě sv. Jana, kdy zastával úřad provinčního vikáře pro Andalusii (1585 - 1588). Velké množství nových fundací (= založení) jej nutilo k neustálému cestování a zařizování zcela všedních a praktických záležitostí. Naskýtá se nám tak obraz docela jiného světce, než na jakého jsme zvyklí: Jan od Kříže není zdaleka jen mužem samoty a modlitby, ale stejně tak starostlivým otcem a praktickým člověkem.
2 Koncem dubna nebo začátkem května 1586.
3 Vícekrát v tomto dopise hovoří o "Shromáždění" (Junta). Má tím na mysli setkání definitorů ( provinční rady) pod vedením otce Mikuláše Dorii. Došlo k němu nakonec až ve dnech 13. srpna - 4. září.
4 K této události došlo 18. května; oním biskupem byl don Mauricio de Pazos.
5 13. května 1586.
6 K tomuto založení došlo ve skutečnosti až o rok později.
7 I tato fundace se protáhla a byla úspěšně dokončena až v roce 1591.
8 Plán fundace mužského konventu v Caravace byl schválen 1. září 1586 a založení se uskutečnilo ve dnech 16. - 18. prosince téhož roku. Zdá se, že se jej světec sám nezúčastnil; byl však přítomen 1. března 1587 při stěhování bratří do nového domu. Šlo o sedmou a poslední návštěvu Caravacy.
9 O tomto dopise nemáme další podrobnosti.
10 Tato část dopisu byla mnohdy ve vydáních světcových děl vynechávána "pouze z důvodu bratrské lásky" vůči jezuitům. Ve skutečnosti je více než pravděpodobné, že mnohým zbožným obdivovatelům Mystického Učitele činilo značné problémy zveřejnit jeho postoj, který se neslučoval s dobovou představou o svatosti. Samotný spor s jezuity byl vyřešen smírně až 8. března 1595. 
11 Hovoří se zde o světcově Duchovní písni, kterou měla opsat sestra Františka od Matky Boží (Saojosa). Zda se jedná pouze o báseň či již o část komentáře, je nesnadné určit.
12 Catalina de Otálora se značnou měrou zasloužila o založení kláštera mnišek v Caravace.
13 Zde rukopis končí. Podle otce Silveria mohl světec napsat ještě asi patnáct dalších řádek. To, co následuje, pochází jednak z kopie (učiněné v roce 1607), uchovávané bosými karmelitkami v Avile, jednak z části dnes ztraceného rukopisu, který vlastnila markýza Fernanda Calderón de la Barca Montalvo Collantes y Collantes a tkerý se otci Silveriovi podařilo vyfotografovat před jeho ztrátou.
14 Dvakrát zmíněný soused a dobrodinec kláštera v Caravace, do něhož vstoupila i jeho dcera a přijala jméno Marie od Narození. Svatý Jan od Kříže byl přítomen při její profesi.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář