Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondence (9)

23. 7. 2017

220px-johncross.jpg

Sv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Matce Eleonoře Baptistě, bosé karmelitce v Beasu1

Ježíš ať je ve Vaší Důstojnosti.
Nemyslete si, dcero v Kristu, že mě přestaly rmoutit trampoty vaše i těch, které se na nich podílejí, když si však připomenu, že tak jako vás Bůh povolal, abyste vedla apoštolský život2, což je život odříkání, tak vás také vede jeho cestou, utěšuje mě to. Nakonec, po řeholníkovi Bůh chce, aby jím byl takovým způsobem, aby se vším skoncoval a aby všechno skončilo pro něj, neboť On Sám chce být jeho Bohatstvím, Útěchou a Blaženou Slávou. Velikou Milost prokázal Bůh Vaší Důstojnosti, protože nyní, když jste teď ode všeho zcela zapomenutá, budete se moci o samotě náležitě těšit z Boha a pro Lásku Boží vám nebude záležet na ničem, co by s vámi lidé udělali, neboť nepatříte sobě, nýbrž Bohu.3
Dejte mi vědět, je-li váš odjezd do Madridu jistý a přijede-li Matka převorka, a pozdravujte ode mne mé dcery Magdalénu a Annu4 a všechny, neboť nemám možnost jim napsat.

V Granadě 8. února 88

Fra Jan od +

 

Poznámky: 
1 Eleonora Baptista pocházející z Alcazaru (Albacete), složila sliby v Beasu r. 1578. Spolupracovala při zakládání kláštera v Granadě a po návratu byla zvolena převorkou (1586). Později se zúčastnila fundace ve Valencii, kde také v roce 1604 zemřela.
Není zde míněn apoštolský život ve smyslu činného řeholního života (Eleonora Baptista je klauzurní mniškou!), nýbrž její úřad převorky, který, jak vyplývá z toho, co následuje, právě skončil.
3 Podobně bude světec později pohlížet na vlastní osud, kdy na madridské kapitule v roce 1591 bude odsunut do ústraní. Srov. K 25, 26 a 32.
4 Jde o Magdalénu od Ducha Svatého, které je adresován dopis 17, a o Annu od Ježíše, spoluadresátku předchozího dopisu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář