Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návod a výstrahy, jež má zachovávat, kdo si přeje být opravdovým řeholníkem a dospět k dokonalosti (2)

4. 9. 2016

220px-johncross.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

PROTI SVĚTU

4. Aby ses úplně zbavil úhony, kterou ti může způsobit svět, musíš dbát na tři výstrahy.

První výstraha
5. Ta první je, abys vůči všem osobám zachovával rovnost v lásce a rovnost v zapomínání, ať už jsou to příbuzní nebo nejsou, a to tak, že budeš své srdce zbavovat těchto stejně jako oněch, a dokonce o něco víc příbuzných z obavy, aby se tělo a krev nevzněcovaly přirozenou láskou, která je mezi příbuznými vždycky živá, a tu je třeba pro duchovní dokonalost umrtvovat. (1)
Považuj je všechny jakoby za cizí a tímto způsobem se k nim zachováš lépe, než kdybys oddanost, kterou jsi povinován Bohu, věnoval jim.
6. Nikoho nemiluj víc než jiného, poněvadž bys chyboval, neboť větší lásky je hoden ten, koho více miluje Bůh, a ty nevíš, koho Bůh miluje více. Budeš-li však na všechny stejně zapomínat, jak je ti pro svaté usebrání zapotřebí, vyhneš se chybě přemíry nebo nedostatku náklonnosti k nim.
Nikterak na ně nemysli, nic si s nimi nezačínej v dobrém ani ve zlém a utíkej od nich, jak jen budeš moci; a nebudeš-li si tak počínat, nedokážeš být řeholníkem ani nebudeš moci dospět k svatému usebrání ani se zbavit nedostatků. A kdyby sis v tom chtěl dopřát nějakého uvolnění, buď u toho či onoho tě pod nějakou rouškou dobra nebo zla ošálí Ďábel nebo ty sám.
Když si budeš takto počínat, budeš v bezpečí, kdežto jinak se nedokážeš zbavit nedokonalostí a škod, jež postihují duši od tvorů.

Poznámky:
(1) "Tvrdá" formulace této výstrahy vede často k nepochopením. Ve skutečnosti jde o evangelijní nauku o radikalitě následování Krista (srov. Mt 10,37; Lk 14,26). Pro svatého Jana od Kříže je zde navíc důležitější kvalita lásky, kterou milujeme než naše "odpoutanost". Svědčí o tom texty 3V 18-23 (Výstup na Horu Karmel), kde autor varuje před "láskou k bližnímu motivovanou časnými hodnotami (příbuzenství, tituly, peníze...) či dary "těla". Nepřímým potvrzením této interpretace jsou také jak světcovy dopisy (viz např. dopis 19), tak jeho vztah k rodnému bratru Františkovi, jež byl pro něj "nejdražší osobou na tomto světě (srov. Crisógono de Jesús, Vida de San Juan de la Cruz, BAC Madrid 1991 , s. 281). V této souvislosti je také velmi zajímavé citovat věrnou žačku Mystického učitele, sv. Terezie od Dítěte Ježíše: "Théophane Vénard měl velice rád svoji rodinu; a já také mám velice ráda svoji rodinku. Nechápu světce, kteří nemají rádi svou rodinu ... A má nynější rodinka, och, mám ji moc ráda! Moc ráda, moc, Matinko!" (Terezie z Lisieux, Vstupuji do života, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří 1992, s. 28)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář