Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svědectví z kanonického procesu sv. Jana od Kříže (3)

14. 12. 2015

220px-johncross.jpgSv. Jan od Kříže (1542 - 1591)

Se vší náležitou úctou k památce matky Terezie se nemůžu než divit tomu, jak moc se mýlila ve věci ctihodného bratra Antonína de Heredia. Jednou jsem ji v Duruelu slyšel na vlastní uši mluvit o jeho věku. A přitom se dožil více než devadesáti let. Přežil nejen mého bratra, ctihodného bratra Jana od Kříže, ale i samotnou matku Terezii. Bratr Antonín zemřel v roce 1601 ve Vélezu u Málagy v pověsti svatosti. Reformě Řádu velmi posloužil, zastával několik prelatur. Přes svůj pokročilý věk byl provinciálem několika provincií. A když přišel čas, pomohl jak matce Terezii, tak bratru Janovi v hodině jejich smrti. Jako jejich představený vedl pohřební obřady. Z toho můžeme vyvodit, že dar proroctví není dán všem svatým, neboť v tomto se matka Terezie zcela mýlila.

František de Yepes, rodný bratr sv. Jana od Kříže


Krátce nato pro něj v medinském domě nastříhali hrubou vlněnou látku a z té mu ušili hábit, kterým nahradil jemný šat umírněných karmelitánů. Když ho přijal, změnil si jméno na bratr Jan od Kříže, protože Kristův Kříž miloval nade vše.

Jedné bezmračné noci, když jsme jely do Valladolidu v krytém voze, nás na cestě bratr Jan doprovázel na malém oslíku. Jak jsme tak putovali pod hvězdami, mluvil k nám o Bohu a ctnostném životě, který máme jako bosé karmelitky vést. Krása jeho slov nás natolik přemohla, že ačkoli matka Terezie nemohla plačící sestry vystát, nedokázaly jsme zadržet slzy. Cesta dlouhá třicet osm kilometrů nám trvala celou noc. Jeli jsme bez přestávky. Nejvíce nás udivovalo to, že ačkoli se k Reformě připojil teprve nedávno, zdálo se, že o ní ví tolik jako sama matka. Cestovala s námi také jedna venkovská dívka jménem Františka de Villalpando. Často prohlašovala, že řeholnice je to poslední, čím by se chtěla stát. Té noci své rozhodnutí změnila a krátce poté složila řádové sliby.

Bl. Anna od sv. Bartoloměje, blízká spolupracovnice a sekretářka sv. Terezie od Ježíše 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář