Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myšlenky sv. Jana Pavla II. o Vánocích

jan-pavel-ii..jpgSv. Jan Pavel II. (1920 - 2005)

Hluboký smysl Vánoc: Bůh se stal Člověkem jako my, abychom se my stali jakýmsi způsobem tím, čím je On.

Jsou Vánoce! Naše tápající lidstvo čeká na Tebe, betlémské Dítě, jež přicházíš zjevit Otcovu Lásku. Ty, Králi Pokoje, nás vybízíš právě dnes, abychom se nebáli a otevřeli dokořán svá srdce k vyhlídkám naděje.

"Do vlastního přišel, ale Jeho vlastní Ho nepřijali." (Jan 1,11) "Nenašlo se pro Ně místo..." (Lk 2,7) Pro Marii, Josefa a pro Dítě, které se mělo narodit. Pro kolik lidí i dnes není místo ve velkém hostinci lidského společenství, ale i v malém hostinci našeho srdce! Kolik lidí i dnes přichází klepat na dveře.Jsou Vánoce: svátky přijetí a lásky.Do tohoto (tvrdého a hrubého) světa náhle vstupuje Laskavé a Křehké Dítě Ježíš: Přichází osvobodit člověka zapleteného do sítě nenávisti a zotročeného sektářstvím a roztržkami. Přichází otevřít nové obzory. Boží Syn dává vyrašit naději, že navzdory tolika těžkým obtížím nakonec vzejde na obzoru lidstva mír. Toto Ubohé Dítě, pro které "nebylo místo pod střechou", je jediným Dědicem celého stvoření.

Bůh se skutečně stal Člověkem ve Svém Synu a narodil se z Panny Marie. Právě toto Narození a později Utrpení a Smrt na Kříži a Vzkříšení bylo v lidských dějinách vrcholem Božího Zjevení o Sobě, když se Neviditelný Bůh zjevil v Kristově Viditelném Lidství. Bůh už nemohl zajít dál ve Svém Přiblížení se člověku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář