Jdi na obsah Jdi na menu
 


»Nauka« sv. Marie Magdalény de Pazzi (4)

marie-magdalena-de-pazzi.jpgJsi zkrátka naše Matka!

S Tajemstvím Vtěleného Slova a Církve je úzce spjata Maria, „ona Brána, skrze niž Bůh sestoupil na zemi a skrze niž my jsme uvedeni do Nebeské Vlasti". Ona je Nejkrásnější ze všech tvorů, které vyšly z Ruky Boží, a Nejdůstojnější pro jedinečný vztah ke Vtělení Věčného Slova, je Nejpřednějším Členem Církve.

Magdaléna vidí v extázi, jak Maria má na Prsou čtyři zlaté tabulky, na nichž je napsáno: „Amen, aleluja" (srov. Zj 19,4). Poznává Její vztah k Božským Osobám Nejsvětější Trojice a jaké místo Maria zaujímá v Božských Tajemstvích. Mariinu Velikost vidí z trojího hlediska:

a) Její osobní Svatost. „Pán mi dal tak veliké poznání Vznešenosti, Důstojnosti a Velikosti Panny Marie! Zdálo se mi, že není nic v Nebi ani na zemi, ať měsíc, hvězdy, slunce nebo andělé, co by se mohlo přirovnat k Její Velikosti a Důstojnosti, leda Sám Bůh, jemuž se mi zdála tato Panna ve všem podobná, až na to, že Ona je tvor a On Tvůrce."
Svou Pokorou a Čistotou způsobila, že „se sklonil Trůn Nejsvětější Trojice" a Věčná Moudrost z ní přijala Tělo. V Soužití s Ježíšem zrála ve Ctnosti. Vše konala vedena Duchem Svatým, „který do Ní v každém okamžiku vléval Nové Dary a Milosti".

b) Matka Boží a Spoluvykupitelka. Ve Své Neporušenosti „Maria Milostí zrodila Toho, kterého Otec od věčnosti zplodil a plodí přirozeností". Byla spojena se Svým Synem v celém Díle Spásy, zvláště tím, že Ho provázela v Jeho Utrpení až ke Smrti. Maria, mající Lásku, která se dá měřit jen „Mírou Lásky Slova", v Nitru spoluprožívala každý okamžik Jeho Umučení. Trpěla dvojím způsobem: jednak tím, že jako Matka viděla trpět a umírat Svého Syna, ale měla také Účast na Jeho Utrpení z Lásky k lidstvu. Maria byla se Synem spojena nejen v Jeho Utrpení, ale i v Jeho Oslavě. I Ona byla vzkříšena a vzata do Nebe a stanula po Jeho Pravici. Tam se za nás přimlouvá. V extázi Ji Magdaléna vidí a říká:
„Jak jsi Čistá a Krásná, Maria! Svým Pohledem podněcuješ Slovo, oblažuješ anděly, nabádáš hříšníky, povzbuzuješ poutníky. Svým Pohledem působíš, že Syn Nejvyššího se stává Nejnižším a Nejpohrdanějším ze všech tvorů... V Kráse Tvých Očí se zalíbilo celému Nebi, k tobě se sklonil Trůn Nejsvětější Trojice."

c) Matka Milosti a Matka Církve. „Vidíte, co Jí řekl anděl? Co to znamená, že se stala Matkou Boží? To neznamená nic jiného, než že má Účast na Bohu a sdílí se s Ním, že spolupůsobí s Bohem, když nám uděluje Milosti. Ty, Potěšení Nebe, naše Záštito, Posilo slabých! Jsi zkrátka naše Matka."
Magdaléna Marii nazývá: „Matka", „Královna Lásky", „naše Matka", „Matka plná Milosti a Matka hříšníků", „Prostřednice onoho znovustvoření, které vykonalo Slovo"...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář