Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (4)

20. 1. 2018

marie-magdalena-de-pazzi.jpg

Sv. Marie Magdaléna de Pazzii (1566 - 1607)

Během pobytu u sester poznala, že také ona sama chce být řeholnicí. Mezi tyto sestry ji to však netáhlo, poněvadž viděla, že se v klášteře málo zachovává řehole a málo se žije společným životem. Později při procesu svatořečení tyto sestry prohlásily: "Nebyly jsme jí hodny, a ona nás opustila." Uvažovala o vstupu ke klariskám nebo dominikánkám, jejichž kláštery ve Florencii měly dobré jméno pro svou přísnou klauzuru a chudobu. Ale na radu rektora jezuitské koleje se rozhodla pro klášter karmelitek Santa Maria degli Angeli, neboť se v něm kladl velký důraz na společný život. Rodiče s jejím záměrem nesouhlasili a snažili se jí předložit nabídky ke sňatku. Na to ona odpověděla, že by se raději nechala připravit o život, než aby si zvolila jiného ženicha než Ježíše.
Do kláštera karmelitek přišla poprvé dne 14. srpna roku 1582, a to na čtrnáct dní, aby poznala tamní život a zda se k němu cítí povolána. Rozhodla se vstoupit natrvalo. Důležitý vliv na její rozhodnutí měla ta okolnost, že karmelitky směly přijímat Eucharistii každý den. (Poznamenejme na okraj, že v říjnu toho roku, během doby, kdy Kateřina de Pazzi po zkušebních dvou týdnech v klášteře  trávila ještě nějaký čas doma u rodičů, zemřela ve vzdáleném Španělsku svatá Terezie z Avily.)
Kateřina de Pazzi vstoupila do kláštera v sobotu před 1. nedělí adventní - dne 27. listopadu roku 1582. Kapitula kláštera jednomyslně odhlasovala, že Kateřina může začít postulát. Její matka nesla odchod své dcery velmi těžce, a tak poslala do kláštera uznávaného malíře, aby namaloval podobiznu dcery (ještě ve světských šatech). Na obraze je patrné, že s tím Kateřina nesouhlasila. Dne 30. ledna roku 1583 dostala postulantka řádový oděv a s ním jméno Marie Magdaléna. Začala kanonický noviciát.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář