Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přijď, Duchu Svatý!

19. 5. 2015

marie-magdalena-de-pazzi.jpgSv. Marie Magdaléna de Pazzi (1566 - 1607)

Duch Svatý přichází do duše s Pečetí Slova, s Pečetí Krve Obětovaného Beránka, ba tato Krev Jej dokonce má k tomu, aby přišel, přestože Duch Sám vane a žádá si přijít. Tento vanoucí Duch je v Sobě Bytím Otcovým a Bytím Slova a vychází z Bytnosti Otcovy a z Lásky Slova a vstupuje do duše jako Tryskající Pramen a ta se do Něho noří.

Jako když vyvěrají dvě řeky a slévají se, takže menší ztrácí své jméno a přijímá jméno té větší, právě tak působí tento Božský Duch, vstupující do duše, aby se s ní spojil. Nezbývá, než aby duše, která je přece menší, ztratila své jméno a přenechala je Duchu; učiní to, jestliže se Mu natolik otevře, že s Ním splyne v jedno.

A tento Duch, Rozdavatel Bohatství uloženého v Srdci Otcově a Strážce Úradků vytvářejících se mezi Otcem a Synem, proniká do duše s takovou Jemností, že nebývá ani pozorován a že jen málo lidí rozezná Jeho Skutečnou Velikost. Mocně i lehce proudí Duch do všech míst, která jsou hotova a připravena Jej přijmout. Každé ucho rozeznívá svým opětovným slovem i svým nejhlubším mlčením. Nehybný i sám pohyb, příbojem lásky všechno proniká.

Nezůstáváš stát, Svatý Duchu, v Nehybnosti Otcově ani ve Slově, a přece jsi ustavičně v Otci i ve Slově i v Sobě Samém, jakož i v každém dobrém duchu a ve všem stvořeném. Stvoření Tě potřebuje pro Krev, kterou prolil Jednorozený Boží Syn, Boží Slovo, které se z Nesmírné Lásky Samo učinilo Svému stvoření Nepostradatelným. Ty spočíváš na každém stvoření, které se spravuje tak, aby v čistotě, skrze účastenství na Tvých Darech, dosáhlo skutečné podobnosti s Tebou. Spočíváš na těch, kteří byli skropeni Krví Beránkovou, nechávají v sobě Boží Slovo působit a připravují Ti v sobě důstojný příbytek.

Přijď, Duchu Svatý! Ať přijde sjednocení s Otcem a Láska Syna – Slova. Ty, Duchu pravdy, jsi Odměna svatých, jsi Občerstvení duší a Světlo těch, kdo jsou v temnotách, Tys Bohatství všech chudobných, Poklad milujících, Nasycení hladových, Útěcha těch, kdo jsou mimo domov. Jsi to právě Ty, v němž jsou obsaženy všechny Poklady.
Přijď Ty, který jsi sestoupil na Marii a způsobil, že Slovo se stalo Tělem, a Svou Milostí v nás učiň to, cos v Marii učinil skrze Milost a Přirozenost!
Přijď, Duchu Svatý, a znič v nás všechno, co nám brání, abychom se nestrávili v Tobě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář