Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (24)

15. 7. 2018

blessed_miriam_baouardy---kopie.jpg

Sv. Marie od Ukřižovaného Ježíše (1846 - 1878)

Její zpovědník (1), který sloužil v řeckokatolickém Chrámu, jí nabídl možnost řeholního života: nechtěl květinu tak vzácnou dál nechávat vystavenou otrávenému vzduchu světa. Mladičká služebnice, která nikdy neuměla jinak než poslechnout služebníka Božího, tedy souhlasila, i když se to její přirozenosti protivilo. Kněz ji zkusil nabídnout několika komunitám, ale bez úspěchu. Až sestry svatého Josefa od Zjevení souhlasily s tím, že ji přijmou. Tak to předpověděla řeholnice, která jí kdysi ošetřovala podříznuté hrdlo: že bude nejdřív dcerou svatého Josefa a pak dcerou svaté Terezie.
Když roku 1865 vstoupila do postulátu, zařadily ji sestry jako pomocnici do kuchyně. Protože však v té době francouzsky téměř nerozuměla, často udělala přesný opak toho, co měla. V tichosti přijímala všechny výčitky a špatné zacházení od spolusestry v kuchyni. Ona nešťastnice, která ji dokonce jednou uhodila, ovšem brzy z kláštera odešla.
Také zde provázela Miriam výjimečná Milost. Kromě svých nadpřirozených Darů projevovala také pokoru v každé zkoušce, ochotu vykonávat i ty nejhrubší práce, milosrdenství, oddanost a okouzlující roztomilost. Připomeňme ale i některé Zázraky, které vypravovaly sestry od svatého Josefa.
Jednou Miriam zachvátila obrovská bolest v levém boku, mohla dýchat jen s velikými obtížemi. Bez sebemenšího zlepšení trvalo toto utrpení tři dny. Třetí den řekla sestře magistře, která měla na starosti novicky:
"Dnes ve tři hodiny v noci budu uzdravena, přijďte a uvidíte."
"A kdopak tě uzdraví?" zeptala se magistra.
"Pán Bůh," odpověděla jí.
Sestra se tedy v určenou dobu k ní vrátila a našla Miriam naprosto zdravou: "Pán prošel mým pokojem v Podobě Veliké Záře a uzdravil mě."

Poznámky:
(1) Byl to arabský kněz Philippe Abdon. Když se později dozvěděl o vstupu Miriam na Karmel v Pau, měl nesmírnou radost. 23. dubna 1869 jí napsal: "Mé drahé dítě, nikdy, ne, nikdy nebudete schopná ocenit skutečnou hodnotu všech Milostí, které vám Nekonečné Boží Milosrdenství udělilo. Cenou těchto Milostí je Ježíšova Krev. Jejich účelem je vaše svatost zde na zemi a vaše věčná blaženost v Nebi..."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář