Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (28)

17. 3. 2019

blessed_miriam_baouardy---kopie.jpg

Sv. Marie od Ukřižovaného Ježíše (1846 - 1878)

Pán později dovršil míru Svých Milostí a udělil jí plná stigmata. Ve středu v noci o třetím týdnu postní doby 1867 měla další vytržení. "Zdálo se mi, že jsem trhala růže na Oltář Panny Marie," řekla, když musela pod poslušností vyjevit, co viděla. "Růže ale měly trny ze všech stran a ty trny mi pronikly do rukou i do nohou. Když jsem se probudila, měla jsem hořko v ústech a probodené ruce i nohy. Uprostřed dlaní a nohou byly černé puchýře."
Ve čtvrtek se její bolesti začaly zhoršovat až do následujícího dne, kdy byl svátek Pěti Ran. (1) V pátek v deset hodin dopoledne samy od sebe odpadly černé puchýře. Okolo hlavy byla zřetelně vidět trnová koruna. Z hlavy, rukou a nohou jí tekla krev. Tento zázrak se během postní doby opakoval víckrát, pokaždé před očima magistry a několika sester.
Navzdory všemu úsilí se nepodařilo tyto divy před komunitou utajit a řeči se rozhořely s novou silou. Aby tomu učinila přítrž, nařídila magistra své postulantce modlit se k Bohu, aby nebylo nic vidět navenek. Miriam poslechla. Tlumočila jí pak Slova Panny Marie, že vše zůstane skryto až do další postní doby. Rány na rukou a nohou se zavřely, zůstaly jen jizvy. Miriam z toho měla velkou radost, protože tyto Milosti považovala za zatím nejhorší zkoušku svého života. Byla přesvědčená, že jí Pán seslal tuto nemoc (jak tomu říkala) jako pokání za její hříchy, vzhledem k velikému studu, který přitom zakoušela.
Postulát Malé Arabky se blížil ke konci. Za nepřítomnosti generální představené se sešla rada, aby zvážila, zda Miriam může být připuštěna k obláčce. Řeholnice se většinou hlasů rozhodly propustit ji. Důvod: její nadpřirozené Dary nejsou slučitelné s aktivní činností Institutu sv. Josefa. Přesto tím vlastně podaly to nejvýmluvnější svědectví o jejích ctnostech. O osm let později jim matka generální představená řekla: "Můžete děkovat Bohu, že dopustil mou nepřítomnost v té chvíli. Kdybych byla v radě, nikdy bych nedovolila, abychom ji poslali pryč. Pán tak chtěl na tomto zázračném dítěti uskutečnit Své Plány, i když mám pokušení si stěžovat, že svatá Terezie okradla svatého Josefa..."

Poznámky:
(1) Zvláštní úcta k Pěti Ranám Kristovým se datuje už od středověku. Od 19. století připadá oficiální svátek Pěti Ran na pátek po třetí neděli postní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář