Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (9)

16. 11. 2016

blessed_miriam_baouardy---kopie.jpg

Sv. Marie od Ukřižovaného Ježíše (1846 - 1878)

"Ano," řekla nám Miriam mnohem později na lodi, na které se s dalšími družkami plavila do Betléma, (1) "ta řeholnice, která mě uzdravila z mého utrpení, která - jak už dnes vím - byla Sama Panna Maria, mi předpověděla všechno, co se až do dnešního dne splnilo. Jenom jedna věc se nestala: ujistila mě, že zemřu tři roky po slibech. Tři roky jsou pryč - a podívejte! Stále jsem tu, v tomto vyhnanství." Čtenář jistě uhodne, že život této sestry byl milosrdně prodloužen, jak uvidíme později.
Miriam byla uzdravena; jizva po ráně na přední straně krku však zůstala stále patrná, jak mohli pozorovat i důvěryhodní svědkové její smrti, která nastala až o dvacet let později. Jizva měřila asi deset centimetrů na délku a centimetr na šířku, byla zcela bílá a jemnější než kůže okolo.
Řeholnice pak doprovodila Miriam do jednoho kostela v Alexandrii, aby se tam vyzpovídala. Když Jí dítě řeklo: "Počkejte na mě; prosím Vás, neopouštějte mě," v odpověď se usmála. "Zpověď byla rychle hotová," vyprávěla nám Miriam, "neměla jsem nic, co by tížilo moje svědomí. Jak bych se také mohla dopustit hříchu ve společnosti řeholnice tak svaté? Po zpovědi jsem běžela na místo, kde jsem Ji zanechala, ale nebyla tam. Vyběhla jsem ven, abych Ji hledala, nikde jsem Ji však nezahlédla. Její Tvář a Oči budu mít ale navždy vtisknuté do srdce. Byla jsem dočista opuštěná, jako kapka vody. Mé srdce už to nevydrželo a propukla jsem v pláč. Zpovědník se mě přišel zeptat na důvod mých slz. Pohlcená svojí bolestí jsem nemohla než odpovědět:
´Je pryč, opustila mě.´
´Kdo tě opustil?´
´Řeholnice, která mě sem doprovodila.´
´Ale odkud jsi sem přišla? Kdo jsi?´
´Zakázala mi to říct.´
´Podívej, mé dítě,´řekl mi kněz s povzdechem, ´nejsi jediná, kdo je nešťastný. V tomto městě znám jednu rodinu, která se nachází v tom nejstrašnějším zármutku. Přijali k sobě neteř jménem Miriam a zacházeli s ní jako s vlastním dítětem. Vyskytla se příležitost k výhodnému sňatku, který této dívce nabídli. K velké radosti všech už dojednali den svatby, když vtom snoubenka zmizela. Odešla od nich v noci a už se nevrátila. Všechny pokusy o nalezení byly bezvýsledné. Obávají se, že byla svedena. Rodina musela opustit Alexandrii, aby skryla svou hanbu.´

Poznámky:
(1) Přelom srpna a září 1875.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář