Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citáty - sv. Marie od Ukřižovaného Ježíše

10. 10. 2015

blessed_miriam_baouardy---kopie.jpg

Sv. Marie od Ukřižovaného Ježíše (1846 - 1878)

Pokoušíš mě proti víře? Bůh je se mnou a ničeho se nebojím. Pokoušíš mě, že Bůh není? Jdu se podívat do zahrady na všechna Jeho stvoření; vidím, jak malé stromky rostou, a to zvětšuje mou víru. Pokoušíš mě proti Svaté Církvi? Znovu sestupuji do zahrady; beru plod a rozkrojím ho; uvnitř jsou jadérka. Jdu do kostela a tam ve Svatostánku nalézám Eucharistii. Pokoušíš mě proti lásce k bližnímu? V zahradě pozoruji zvířata, jak se pokojně pasou. Pokoušíš mě proti svaté zpovědi? Ve zpovědnici nevidím člověka, zpovídám se Ježíši.

Nevyhledávejte lež. Lživý život je velice krátký; zanedlouho skončí. Život z pravdy je nesmírně dlouhý; je nekonečný.

Jste-li pokoušeny, ať už je to kdekoli, poklekněte před Pánem. Řekněte Mu: Pane, odříkám se Satana, všeho, co koná a čím se pyšní, a chci jenom Tvého Ducha.

Pohleď, oslavuje Ho příroda; nebe, hvězdy, stromy, rostliny, všechno Ho chválí, a člověk, který zná Jeho Dobrodiní a který by Ho měl za Ně chválit, ten spí.

Bez pokory jsme jako slepci v temnotách, s pokorou duše kráčíme temnotou, jako by to byl jasný den.

Duchu Svatý, má Útěcho, přijď, má Radosti, přijď, můj Pokoji, má Sílo, mé Světlo; Ježíš řekl, že přijdeš k neučeným. Jsem první z těchto neučených. Neprosím Tě o jiné učení a o jiné poznání nežli o Moudrost nalézt Ježíše a o Moudrost vytrvat s Ním.

Pýcha je zdrojem všech hříchů, zatímco pokora je zdrojem všech ctností. Pýcha zatratila nejkrásnějšího anděla, padl kvůli své pýše. Kdyby se pokořil, kdyby odevzdal Bohu všechno to, čím je, byl by ještě krásnější, ale takto z něho pýcha udělala Satana.

Duchu Svatý, Prameni Pokoje a Světla, přijď a osviť mě. Jsem hladová, přijď mě nasytit; jsem žíznivá, přijď mě napojit; jsem slepá, přijď mě osvítit; jsem chudá, přijď mě zahrnout Svými Dary; jsem nevzdělaná, přijď mě poučit.

Přijde den, kdy Satan bude překrucovat Obraz našeho Pána Ježíše Krista a Jeho Slova v lidech žijících ve světě, kněze a řeholníky nevyjímaje. Avšak ten, kdo bude vzývat Ducha Svatého, objeví klam.

Pane, Ty jsi Bytí a já nicota. Ty jsi Bůh a já jen zrnko prachu. Je zapotřebí, aby Ten, který je navěky, se slitoval nad tím, který je jen pouhé nic, a aby Ten, který je Bůh navěky, prokázal Milosrdenství tomu, který je jen zrnkem prachu. Nezapomínej, Pane, na Dílo Svých Rukou.

Když padnete, okamžitě se pokořte, a Pán vám odpustí. Ale obviňovat bližního, to Bůh neodpouští tak snadno. A najdou se lidé, kteří neustále obviňují.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář