Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (12)

1. 9. 2018

sv.-terezie-marketa-od-nejsvetejsiho-srdce-jezisova.jpgSv. Terezie Markéta od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1747 - 1770)

Terezie Markéta ale neopustila své šlechtické postavení proto, aby se v klášteře navrátila k marnivým sklonům, byť rádoby oduševnělým. Chtěla se skrýt očím všech právě proto, aby žila jen před Zraky svého Božského Ženicha, a chvěla se radostí při slovech svatého Pavla adresovaných prvním křesťanům: "Váš život je s Kristem skrytý v Bohu." V jednom z mála textů, jež nám Anna Marie zanechala, čteme prosbu:

"Můj Bože ... nyní a navždy se chci uzavřít do Tvého Laskavého Srdce jako na poušť a žít v Něm skrytým životem naplněným láskou a obětí, s Tebou, pro Tebe a v Tobě."

Když myslela na Ježíše, vybavovala si vše, čemu Božský Mistr vyučoval a co konal. Avšak více než toto ji udivovalo a dojímalo pomyšlení, že chtěl tak dlouho zůstat mezi námi Neznámým. Přestože měl ve světě tolik co říci a tolik co vykonat, zvolil si Boží Syn, který se stal Člověkem, dlouhá léta Skrytého Života v Nazaretě, léta naprosté anonymity. A i poté, co začal učit a veřejně působit, zůstávala Božská Hloubka Jeho Já ostatním lidem víceméně Skrytá. Ježíš žil ve světě a přitom živil Svůj Jedinečný, Důvěrný a Skrytý Vztah s Nebeským Otcem. A právě tento Vztah nám přinesl Spásu: Jeho podobenství a Jeho Kázání ve skutečnosti vypovídala pouze o tomto Vztahu. Jeho Zázraky čerpaly z tohoto Vztahu Sílu a Jeho Činnost chtěla i nás obejmout Poutem Lásky, které Božské Slovo pojilo s Jeho Nebeským Otcem v Duchu Svatém. Proto Terezie Markéta prosila o vstoupení do Ježíšova Srdce jako do Brány Lásky, aby tak dospěla do Srdce Nejsvětější Trojice. Bylo jí teprve osmnáct let a už byla těmito Tajemstvími fascinována. Chtěla do Nich proniknout celou svou bytostí a pohroužit se do Nich. Proto a pouze v tomto smyslu se s potěšením ztratila v lůně své chudé komunity, jíž chtěla být srdcem. Srdcem, které dává lásku a život, ačkoli zůstává neviditelným.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář