Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (3)

11. 4. 2017

sv.-terezie-marketa-od-nejsvetejsiho-srdce-jezisova.jpgSv. Terezie Markéta od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1747 - 1770)

Anna Marie Redi přišla na svět roku 1747 v šlechtické rodině v Arezzu jako druhá ze třinácti dětí. Jedním z jejích předků byl slavný Francesco Redi, lékař, naturalista a básník, vrchní lékař a státní poradce na dvoře velkovévody toskánského a autor veselé básně "Bakchus v Toskánsku", obvykle uváděné v italských antologiích. Annin otec Ignác byl řádovým komturem čili velmistrem rytířského řádu svatého Štěpána, papeže a mučedníka. Její matka Kamilla Ballati byla sienskou šlechtičnou.
Vztah mezi matkou a dcerou byl pokojný, ničím mimořádný, ačkoli se Anně matka někdy zdála poněkud cizí, zejména, když viděla, jak tíhne k bezstarostnému a salonnímu životu, třebaže byla chatrného zdraví. Zato tatínka milovala Anna Marie s opravdovou vášní. S tímto mladým sedmadvacetiletým mužem ji spojoval hluboký duchovní soulad nejen proto, že otec nebránil jejím hrám a staral se o její výchovu, nýbrž zejména proto, že Anně neúnavně odpovídal na nesčetné otázky o Bohu a světě andělů.
Svatý Tomáš Akvinský, jeden z největších učitelů Církve, říká, že jakmile dítě začne užívat rozum, mělo by být co nejdříve vedeno k tomu, aby na sebe odhodlaně vzalo závazek milovat Boha "nade vše, celým srdcem, celou duší a celou svou silou". Je to úkon vědomé poslušnosti prvnímu a největšímu z Přikázání. Možná, že stát se svatým obnáší tolik úsilí a že víra mladých je tak nejistá kvůli tomu, že rodiče a vychovatelé na předávání této první a nejvyšší povinnosti zapomínají a systematicky je přehlížejí. O Anně Marii se dozvídáme:

Jakmile byla schopna pochopit, že Bůh je Nejvyšším Pánem a naším Stvořitelem, zcela se k Němu s vroucí láskou obrátila..., celá se Mu oddala a předsevzala si plnit nezlomné rozhodnutí, jež stále chovala v mysli, v srdci a na rtech: umínila si, že uvnitř ani navenk nebude nikdy chtít to, co by Boha zarmoutilo, ani to, co by se Mu jen trochu nelíbilo nebo co by nebylo ve shodě s Jeho Slávou a s Jeho Svatou Vůlí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář