Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (5)

23. 6. 2017

sv.-terezie-marketa-od-nejsvetejsiho-srdce-jezisova.jpgSv. Terezie Markéta od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1747 - 1770)

V domě Ignáce Rediho však Nejsvětější Srdce kralovalo. Ani ne tak proto, že by se o Něm často hovořilo, nýbrž spíše proto, že se každý rozhovor o Bohu nebo o duchovních věcech dotýkal Živé, Vtělené, Vášnivé Lásky Boží a potřebě oplácet Bohu "Lásku láskou". Jakou vroucí zkušenost musela tedy získat malá Anna Marie! Její srdce bylo plné lásky k tatínkovi a ten jí říkával, že Boží Srdce překypuje Otcovskou Láskou ještě mnohem více než jeho, a dával jí to pocítit. "Ježíš dobře ví, že jsem už odmalička netoužila po ničem jiném než se Mu líbit a stát se svatou," vyzná později Anna Marie svému zpovědníkovi.
Jak bylo tehdy zvykem, svěřili rodiče Annu Marii v devíti letech do výchovy sestrám benediktinkám, aby v jejich klášteře získala vzdělání hodné jejího společenského stavu. Ve století, kdy byly téměř všechny mladé dívky negramotné, se Anna Marie učila latinu, skládala básně, dokázala počítat, naučila se vyšívat a osvojila si všechny dobré šlechtické způsoby. Místní zpovědník měl však sklon k jansenistickému smýšlení. Byl jedním z těch, kdo úctu k Nejsvětějšímu Srdci hodnotili negativně a posuzovali přísně i víru malých dětí. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář