Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (1)

2. 1. 2018

st.-therese---kopie.jpg

Sv. Terezie od Dítěte Ježíše a Svaté Tváře (1873 - 1897)

Malá poslední... (2. ledna 1873)
Na samém začátku roku 1873 oznamuje Zélie Martin svému bratrovi a švagrové, že na svět šťastně přišlo její deváté dítě: "Včera, ve čtvrtek, o půl dvanácté večer se narodila moje malá dceruška. Je velmi zdatná a má se k světu. Říkají mi, že váží osm liber; řekněme, že je to šest, a i to už je dost; zdá se být hodná. Jsem velmi spokojená. V první chvíli jsem ale byla překvapená, čekala jsem totiž, že budu mít chlapce! Představovala jsem si to už asi dva měscíe, protože jsem cítila, že toto dítě je mnohem silnější než ostatní mé děti. Téměř vůbec jsem netrpěla, jenom asi půl hodinky; to,c o jsem pociťovala předtím, to nepočítám."
4. ledna odpoledna pokřtil abbé Dumaine Marii-Françoise-Terezii Martin v kostele Panny Marie. Kmotrou jí byla její starší sestra, třináctiletá Marie, kmotrem stejně starý Paul-Albert Boul.
Toto dítě právě zaujalo své místo v rodině, jejíž předkové byli na jedné straně venkovští sedláci a na straně druhé příslušníci vojenského stavu. Okolnosti, za jakých tato rodina vznikla, nejsou vůbec obvyklé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář