Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie (9)

24. 5. 2019

terezie_z_lisieux_3-150x216---kopie.jpg

Sv. Terezie od Dítěte Ježíše a Svaté Tváře (1873 - 1897)

"Jako malá holčička jsem zdaleka nebyla bez chyb"
Svéhlavá a hrdá maličká ví, co chce. Matka jí nabízí jeden sous, když políbí zemi. Briskně odmítá. Věci, které potřebuje, msuí mít "ihned". Její temperament ji vede k absolutnu. Jednou Leonie nabízí svým dvěma sestřičkám nějaké hadříky v maličkém košíku. Celina se bere pěknou ozdobnou šňůrku. Terezie se zmocňuje všeho ostatního a říká: "Já si vybírám všechno!" (1)
Ve svých dvaadvaceti letech sestra Terezie už jako karmelitka přiznává: "Jako malá holčička jsem zdaleka nebyla bez chyb." Ohrožuje ji netrpělivost a hněv.
Jsou jí tři roky: "Celina se bavívá s maličkou, hrávají s kostkami, občas se pohádají. Celina ustoupí, aby měla perlu do své korunky. Jsem nucena to ubohé dítě, které propadá hrozné zuřivosti, trestat; když všechno nejde podle ní, zoufale se válí po zemi a myslí, že je všechno ztraceno, v některých chvílích je to silnější než ona, úplně se dusí. Je to velmi nervózní dítě."
Její matka poznamenává: "Není zdaleka tak hodná jako Celina, a hlavně je nepřekonatelně svéhlavá; když řekne ´ne´, nic ji nepřiměje, aby ustoupila; jednou ji snad zavřeme do sklepa, ale ona by tam spíš usnula, než by řekla ´ano´." O něco později: "Nic ji nemůže přimět, aby četla, dříve to bylo tak, že četla jenom písmena, ale teď, když má slabikovat, nelze ji k tomu přinutit za žádnou cenu. Slibujeme jí všechno možné, není to nic platné, ale je tak maličká!"
S takovou povahou by Terezie mohla být velice vrtošivá. Ale u Martinových byla každá chvilková touha chovat se jako rozmazlené dítě pevně potlačována. Jednou, když ji tatínek volal, aby mu přišla dát pusu, odpovídá mu z výše své houpačky: "Obtěžuj se ty, tatínku!" Marie okamžitě zasahuje: "Ty nevychované mrně, to je ošklivé, takhle odpovídat tatínkovi!" Výtka se neminula účinkem.
Když provedla nějakou hloupost (rozbila vázu, utrhla růžek tapety), přispěchá a "donekonečna prosí o odpuštění". "Marně jí člověk říká, že jí odpouští, přesto pláče." "Vzala si do své hlavičky, že jí snadněji odpustíme, když se obviňuje."
Podle jejího názoru byla její hlavní chyba velká sebeláska. Ani touha líbit se jí nebyla cizí. Když má na sobě krásné blankytně modré šaty ozdobené krajkami, lituje že z obavy před sluncem jí zahalují její pěkné nahé paže.

Poznámky:
(1) Pozor! Vysvětlení, které roku 1895 dá Terezie těmto významným slovům, se vztahuje na volbu všech obětí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář