Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá cesta Terezie z Lisieux (8)

st.-therese---kopie.jpgSv. Terezie od Dítěte Ježíše a Svaté Tváře (1873 - 1897)
 

Ty víš, můj Bože, že jsem nikdy netoužila po ničem než Tě milovat. Nedělám si nárok na žádnou jinou slávu. Tvá Láska mě předcházela od mého dětství, rostla se mnou, a teď je to propast, jejíž hloubku nemohu dohlédnout. Láska přitahuje lásku.

Proto, můj Ježíši, má láska se vrhá k Tobě, chtěla by naplnit propast, která ji vábí, ale běda! Není to ani kapka rosy, ztracená v oceánu! ...Abych Tě mohla milovat, jako Ty mě miluješ, musím si vypůjčit Tvou vlastní Lásku, teprve potom najdu odpočinutí. (AS 246n)

Ježíši, neprosím Tě o nic než o pokoj, a také o lásku, o nekonečnou lásku bez jakékoli jiné hranice kromě Tebe... o lásku, kterou už bych nebyla já, ale Ty, můj Ježíši. (AS 255)

Nechci hromadit žádné zásluhy pro Nebe, chci pracovat jenom z lásky k Tobě, za tím jediným cílem, abych Ti dělala radost, abych potěšila Tvé Nejsvětější Srdce a zachraňovala duše, které tě budou věčně milovat.
Navečer tohoto života se objevím před Tebou s prázdnýma rukama, neboť nežádám, Pane, abys počítal mé skutky. Všechny naše spravedlnosti jsou v Tvých Očích poskvrněné. Chci se tedy přiodít Tvou vlastní Spravedlností a přijmout od Tvé Lásky navěky Tebe Samotného. Nechci jiný Trůn a jinou Korunu, než Tebe, můj Milovaný! (AS 257)

Abych setrvávala v úkonu dokonalé lásky, obětuji se, můj Bože, jako celopal Tvé MILOSRDNÉ LÁSCE a prosím Tě, abys mě ustavičně stravoval a zaplavoval mou duši Proudy Své Nekonečné Něhy a abych se takto stala mučednicí Tvé Lásky!...
Až mě toto mučednictví připraví, abych mohla předstoupit před Tebe, kéž konečně způsobí mou smrt a kéž se má duše bez prodlení vrhne do Věčného Objetí Tvé Milosrdné Lásky!...
Můj Miláčku, chci Ti při každém úderu svého srdce nesčetněkrát obnovovat toto obětování, dokud nezmizí stíny a já Tě nebudu moci ujišťovat o své lásce ve věčném setkání tváří v Tvář!... (AS 257n)

(AS = Autobiografické spisy)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář