Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (12)

12. 8. 2016

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Oddaná dětem

V danou dobu se všichni pečlivě připravují na "misie". Paní Lucie spolu se svou sestrou a Teresitou, Juanitou a Rebekou obcházejí nájemníky a provádějí "soupis". Ženy vejdou do domu, zatímco dívky, které jsou už unavené, zůstanou venku a sedí na lavičce ve stínu. V okně se objeví malé dítě. Juanita si všimne, že má na paži ošklivou ránu, špinavou a otevřenou, která trochu krvácí, a zavolá je k sobě. Vezme ho za ruku a zavede domů k ošetření. Utěšuje ho a ujišťuje, že to nebude moc bolet. V kuchyni mu umyje ruce a obličej a poté mu vyčistí ránu. Z pokoje rodičů si rychle přinese potřebné věci, něžně líbá dít, které vyděšeně pláče, a říká mu, že pro Ježíšovu Lásku musí být statečné.
Dítě ztichne a Juanita ho ošetřuje a přitom mu zpívá, až je docela uklidní. Vytáhne ze své tašky kapesník a bez přemýšlení jej omotá kolem jeho paže a zafixuje tak obvazy. Ofelie a Zuzana ji sledují - jsou na ni zvyklé a už vědí, jak to skončí. Pozdrav na rozloučenou, povzbuzení a pamlsek pro dítě, které bez poděkování zmizí!
Juanita shromažďuje skupinu dětí, z nichž některé jsou starší než ona, aby je učila katechismus v rámci přípravy na první Svaté Přijímání.
Nejdříve ji paní Lucie pověří jen tím, aby pomáhala bratrancům, sestřenicím a starším sourozencům, kteří mají větší zkušenosti. Když však vidí, že Juanita je nejvytrvalejší a nejzapálenější, že je schopná i velice trpělivá, dovolí jí vytvořit vlastní skupinku čtyř dětí. K nim se připojí ještě Sára, která chce, aby ji připravovala jenom Juanita.
Nikdy nezvyšuje hlas a neúnavně lekce opakuje. Kdo je Bůh? Bůh je nekonečně Dobrá Bytost... Proč jsme byli stvořeni? Kdo byli naši prarodiče?
Věci se začínají komplikovat, když je třeba naučit děti modlitby. Sára se pořád nemůže naučit "Confiteor", Juanitina obětavost však nezná mezí a mnohokrát jí modlitbu opakuje...
S Filomeniným synem Panchem zopakuje Otčenáš snad tisíckrát. Chlapec se naučil začátek, ale když má říct "přijď Království Tvé", nemůže si vzpomenout.
Pro ty, kteří se aspoň trochu snaží, má Juanita vždy bonbón nebo sušenku. Během přestávek organizuje s pomocí Sáry a Rebeky závody, hry a soutěže.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář