Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (13)

2. 9. 2016

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Misie v Chacabucu
Kaplan přijel už před týdnem. Tři dny se věnuje zpovídání lidí z "haciendy" a okolí, podává Svaté Přijímání nemocným a denně slaví dvě Mše. Každou chvíli jsou očekáváni misionáři, kteří mají přijet na pomoc. Děti vyrábějí barevné lampióny z papíru a zavěšují je na stromy. Pod vedením tety Juany vytvářejí velcí i malí, rolníci i páni obrovské girlandy z květin.
Paní Lucie a její sestra vybírají z šatníku oblečení na první Svaté Přijímání. Hledají to nejkrásnější pro patnáct dívek; devět chlapců si oblékne černé kalhoty a bílou košili.
V kuchyni se už chystají výtečná jídla - budou připravena na velkých stolech pro děti, které přistoupí k prvnímu Svatému Přijímání.
V pátek se uzavírají manželství. Páry přijíždějí na vozech ozdobených květinami a projíždějí pod oblouky ve tvaru srdce a prstýnků. Kaplan a kněží čekají u vchodu.
Ženy na sobě mají mantily, muži tmavé kalhoty, trojbarevný pás, bílou košili a černý klobouk. Přihlížející párům tleskají. Děti z domu se účastní slavnosti a chtějí být přítomny při všem.
Následující den je ve znamení prvního Svatého Přijímání. Juanita je hrdá na to, že Pancho se naučil modlitby a Sára umí dobře "Confiteor".
V kostele klečí v rohu, aby nezabírala místo příbuzným dětí. Zavře oči a nevnímá nic, co se děje kolem ní - vzpomíná na své první Svaté Přijímání.
Po snídani dostanou šťastné děti medailky (1) od tety Juany.
Odpoledne se konají křty, které jsou v dětských očích méně přitažlivé. Malé děti pláčou a maminky se je marně snaží utišit houpáním.
Neděle začíná biřmováním třiceti kandidátů, malých i velkých. Děti pánů zpívají "Veni Creator". Kaplan na kandidáty vloží ruce, osloví každého jménem a udělá mu na čele Znamení Kříže.
Navečer se koná procesí k poctě Pána Ježíše a Nejsvětější Panny. V parku osvětleném barevnými lampionky každý nese svíčku. Jsou tam všichni. Vpředu jdou děti, které byly u prvního Svatého Přijímání a biřmování, a novomanželé. Rolníci defilují v tradičních krojích, zaměstnanci v nejlepším oblečení a služebné jsou oděny do bílého.
Juanita jde vpředu, zpívá a oči jí září dojetím. Kaplan se zastaví a modlí se před Oltáři připravenými v parku.
Pomalu se vracejí k osvětlené a vyzdobené kapli, jež zdaleka nemůže pojmout všechny. Po posledním zpěvu v tichosti proběhne návrat do domů.

Poznámky:
(1) Posvěcené medailky, které sloužily jako svátostiny a nosily se na oděvu. Většinou šlo o medailky Panny Marie Neposkvrněné, se škapulířem, Nejsvětější Srdce Ježíšovo či medailky svatých.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář