Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (2)

4. 3. 2016

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Křesťanské prostředí

V rodině vládlo silné křesťanské klima. Dědeček byl lékař, ale svou profesi nevykonával. "Vídávala jsem ho celé dny, jak se modlí Růženec," zapsala si jeho vnučka (D 2). Patřil ke staré chilské aristokracii a měl velké jmění, které díky svým schopnostem rozmnožil; stále však žil velmi odříkavým životem.
Ve svém domě měl pokoj, kde se každé odpoledne scházeli strýcové, tety, starší děti a služebné a modlili se Růženec.
Juanita si zapsala do deníku: "Ježíš nechtěl, abych se narodila chudá jako On. Narodila jsem se do bohatství, všemi hýčkána" (D 2).
Juanita se ráda dělí se sourozenci, bratranci, sestřenicemi i zaměstnanci rodiny o sladkosti, které dostává od příbuzných, a spokojí se vždy s těmi, které zbudou. Někdy je nabízí malému Ježíškovi v oratoři - nechá je před Ním, aby se o ně podělil se Svou Maminkou.
Otec Heraclio Olea, vážený kněz, který sbírá dary na Opera dei Tabernacoli ("Dílo Svatostánků") se často obrací na dědečka Eulogia a vždy od něj dostane velké částky pro chudé kostely. Jednou mu Juanita nesměle odevzdá drobnou minci a on ji přijme se slovy, že její dar je velkým dobrodiním pro důstojnou oslavu a uctívání Boha.
Podobné gesto by mohly udělat všechny děti, ale v Juanitině případě je to předzvěst budoucí výjimečné ušlechtilosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář