Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (23)

9. 3. 2017

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Přicházejí prázdniny, malé kříže nekončí
V září roku 1915 konečně přicházejí prázdniny - dva týdny mimo internát. Juanita získala první cenu v pravopise.
Před odjezdem do Chacabuca navštěvuje kamarádky. S Rebekou a maminkou jdou navštívit Miguela, který vykonává vojenskou službu a je povýšen na desátníka.
Opět do Chacabuca! To je ráj! Všechno je jako vždycky. Pořádají se vyjížďky na koních. Juanita je nejlepší jezdkyně, pokaždé zvítězí nad svými bratranci, sestřenicemi a sourozenci. Slaví se národní svátky. Navštíví bývalé zaměstnance pana Eulogia a přinesou jim Obrázky Nejsvětějšího Srdce.
Juanita dělá společnost i malému Ignaciovi, jenž kulhá po zlomenině kolena, kterou utrpěl při hrách na chodbách nemocnice a kterou neměl dobře zasádrovanou. Výsledkem porady mnoha lékařů bylo jen to, že se tento defekt ještě zvýraznil.
Juanita má krásný hlas, kontraalt, a tak ji často žádají, aby zpívala v kostele. Ona se ale vždy nejprve obrátí "ke svému Příteli Ježíši", aby nenacházela přílišné uspokojení v obdivu posluchačů. Zpívá pro Něho a zapomíná na vše, co ji obklopuje. Po Přijímání zůstává natolik ve sjednocení s Pánem, až se jí zdá, že je v Nebi. Toto sjednocení přichází i během dne a ona Ho snažně prosí, aby se nevzdaloval.
Když se má vrátit do koleje, znovu ji zachvátí smutek. Pociťuje "zoufalství a chce se mi moc plakat. Nabízím Ti, Ježíši, tuto bolest, protože chci trpět, abych se Ti přiblížila, Lásko moje, Ježíši" (D 14).
Její mladé srdce je vystaveno velkým výkyvům. Ale ona tomu dokáže dát nový a silný smysl. "Dnes jsem smutná už od chvíle, co jsem vstala. Připadá mi, že se mi rozlomí srdce. Ježíš mi řekl, že mám trpět s radostí. To je pro mě velice těžké, ale stačí, aby mě o to On požádal, a já se budu snažit to dělat. Utrpení se mi líbí ze dvou důvodů. Prvním je, že Ježíš si je vybíral, od Narození až po Ukřižování. Musí to tedy být něco velkého, když všemohoucí hledal ve všem Utrpení. A za druhé se mi líbí, protože duše se bolestí zušlechťují a protože Ježíš posílá tento Dar duším, které nejvíc miluje. Řekl mi, že On vystoupil na Kalvárii a trpěl na Kříži s Radostí, že přinese lidem Spásu. ´Ty jsi přece ta, která Mě hledá a která se Mi chce podobat! Pojď tedy se Mnou a s radostí a láskou vezmi svůj kříž´" (D 15).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář