Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (29)

25. 6. 2017

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Don Miguel, osamělý a starostlivý otec
Během prázdnin si šest sourozenců může konečně užít stálé přítomnosti otce. Ti větší si však na něm všimnou něčeho neobvyklého. Lucita se ho zeptá, co mu je, ale Miguel ji uklidňuje, že jde o únavu. Oni však klidní nejsou - otec něco skrývá. Snaží se ho rozptýlit a zvou ho na výlety do And a do termálních lázní, ale otec si pokaždé najde nějakou výmluvu a odmítne.
Když ho Juanita pozve, aby se šel pomodlit do kaple, rád přijímá a spolu se na kolenou v tichosti modlí. Ona se modlí za svého otce, on se modlí za Chacabuco. Když vyjdou ven, dcera ho vyzve, aby se s důvěrou obrátil k Panně Marii.
Miguel je vnímavý i k sebenepatrnějšímu projevu lásky. Potřebuje něhu, samota ho tíží. Pracuje od svítání do setmění, ale kde jsou výsledky? To je příčina jeho stísněnosti.
Obětuje se a pracuje daleko od rodiny, ale nic se nedaří. Kolikrát už vložil své naděje a své peníze do obchodních záležitostí, které mu pak přinesly jen ztráty! Se smutkem vzpomíná na osamělé zimní dny v jídelně s tolika prázdnými místy... Stojí za to se takto obětovat, být daelko a nevidět své děti, jak rostou?
Lucita, nejstarší dcera, se bude brzy vdávat, ale on bude daleko a nebude moci sdílet její štěstí.
A pak syn Miguel, který utíká z domu, protože touží po svobodě. Ostatní nechápou, že ho těší jenom psát. Je velmi mladý, má talent a překypuje nadšením, všichni ho vyhledávají a všichni se s ním přátelí. Celá jeho bytost vibruje energií. Za svítání chodí rád do And, kde pozoruje ptáky a dlouhé hodiny se prochází pod stromy a skládá verše, které nedává nikomu číst. Matka ho vytrhává z jeho snů, neoceňuje jeho verše a vyžaduje, aby si našel zaměstnání. Ubohý Miguel! Otec k němu nedokáže být přísný - jeho syn se narodil jako básník...
Lucho studuje na univerzitě, aby se mohl stát advokátem. Má výborné výsledky, má však také vážnější problém - nevěří v Boha. Nechal se unést četbou ateistických filozofů, ačkoli jinak má dobrou a šlechetnou povahu. Pan Miguel si vyčítá, že nebyl svému synovi nablízku.
A Juanita a Rebeka? Co o nich ví? Při těch málo příležitostech, kdy přijede do Santiaga, jsou obě dívky v internátu. Stejně jako Lucita mu nezpůsobují žádné starosti, ale jsou to jeho dcery a potřebuje je. 
Ignacio, malý chlapec, kulhá a jeho nemoc se, bohužel, nedaří vyléčit.
Svou ženu má rád, ale jsou velice odlišní. Vnímá, že se ještě nesmířila se ztrátou Melipilla, které zdědila. Chacabuco, které je jejím majetkem, přináší jen dluhy.
Čestně uznává, že mu to jeho žena nikdy nevyčetla, a váží si jí za to. Ale jak bude reagovat, až se dozví, co se chystá?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář