Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (38)

26. 12. 2017

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

"Nemluvila jsem dost s Ježíšem"
Juanita stále více chápe pravé hodnoty. Velmi jí pomáhá karmelitánská spiritualita, kterou poznává prostřednictvím Alžběty od Trojice.
"Sjednocuji se s naším Pánem, ale nenapodobuji Ho. Jsem ještě velmi pyšná. Chci se svou sebeláskou bojovat až do poslední chvíle. Nevím, na čem je založena, protože jsem ubohé nic, líbí se mi, když mě lidé oceňují, ale k čemu to bude, když mě neocení Bůh? Kromě toho jsem mluvila s Ježíšem, a On mi dal na srozuměnou, že lidská ocenění nemají žádnou hodnotu - jednou se jim zdá člověk dobrý, jindy najdou nějaký nedostatek a hend se jim zase zdá špatný. Kromě toho, k čemu to je, když tě lidé zahrunují poctami, pokud Bůh, Nekonečná Bytost, tebou opovrhuje?" (D 27).
10. července: "Jsem v posteli. Nemluvila jsem dost s Ježíšem. Cítím Ho ve své duši. Dnes ráno jsem měla hlad po Ježíši, protože jsem nemohla jíž ke Svatému Přijímání. Od té doby, co jsem se vrátila z Chacabuca, jsem nebyla u Svatého Přijímání jen jednou - je to 140 Svatých Přijímání."
13. července: "Dnes je mi šestnáct let, zbývá mi o rok méně života, jsem o rok blíž k smrti, k věčnému sjednocení s Bohem. Už jen rok mi zbývá a budu moci vstoupit do bran Karmelu. Ó, Karmeli, kdy mi otevřeš své svaté brány? Pán mi dal tolik Milostí, a já se Mu tak špatně odvděčuji. Můj Ježíši, odpusť mi můj nevděk."
15. července: "Včera jsem dost trpěla. Léčili mě bolestivým způsobem, ale nestěžovala jsem si. Byla jsem šťastná, že mohu trpět. Cítila jsem, jak se mi zabořují jehly do zad, ale představovala jsem si Ježíše, jak trpěl při bičování, a byla jsem šťastná, že neprojevuji bolest. V poslední fázi jsem už téměř nemohla mluvit" (D 28).
A téhož dne, 13. července 1916, Juanita objevuje postavu francouzské karmelitky (1880 - 1906), která ji uchvátí.
"Čtu o Alžbětě od Trojice a jsem okouzlena. Její duše se podobá mojí. Stala-li se svatou, chci ji napodobovat a stát se také svatou. Chci žít s Ježíšem v nitru své duše. Chci Ho bránit před nepřáteli. Chci žít Nebeským životem, jak to dělala Alžběta, abych byla Chválou Jeho Slávy:
žít Božským životem,
ve všem plnit Jeho Vůli,
žít v mlčení,
trpět, jako trpěl Kristus,
žít životem z víry,
v neustálém prokazování vděčnosti
a v neustálé adoraci jako andělé" (D 28).
Alžběta od Trojice bude jednou z řeholnic, které nejvíc ovlivní její duchovní život.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář