Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis (52)

28. 10. 2018

280px-santa_teresa_de_los_andes.jpg

Sv. Terezie od Ježíše de Los Andes (1900 - 1920)

Opuštěnost, vyprahlost, úzkost
"Opuštěnost, vyprahlost, úzkost... Už nemohu. Bolí mě hruď a záda. Je mi z toho všeho velmi smutno, protože pokud budu tak slabá, nebudu se moci stát karmelitkou."
Duben 1918. "Strašně trpím opuštěností. Ježíš mě opustil, protože jsem nevěrná. Už neposlouchá mé modlitby a nechává mě bez Milosti, abych sama se sebou bojovala, takže jsem zoufalá. Ježíši můj, slituj se nade mnou! Víš, že Tě miluji. Matko moje, pomoz mi v temnotě. Nic. Ježíš není v mé duši. Panna Maria mi neodpovídá."
10. dubna: "Jsem v hrozném stavu... Vztekám se. Mám nutkání chovat se špatně. Nemám cit pro modlitbu, protože v ní nacházím vyprahlost. Pláču, protože nevím, co se se mnou děje, a nevím, kdo by mi poradil a pomohl. Matka Izquierdo je nespokojená, a to mě trápí."
16. dubna: "Ježíš mi řekl, že mám vždy s radostí plnit Jeho Vůli, že však u mě vnímá malomyslnost a že se nemám zabývat budoucností, abych si udržela pokoj" (D 39).
"Snažně jsem prosila našeho Pána, aby mě zbavil této úzkosti. Umožnil mi tedy uslyšet Jeho Hlas a bezprostředně po Jeho Slovech se ta vnitřní bouře uklidnila, i když jsem zůstala vyprahlá. Prosila jsem Krista, aby mě zbavil jakékoli útěchy, aby další jiné duše, které miluji, nalezly pokoj a radost ve svátostech a v modlitbě..." (dopis otci Blanchovi).
Juanita má pro své pocity vnitřní i vnější důvody: matka Izquierdo je nespokojená, neboť považuje za pošetilé, aby Juanita se svou vysokou inteligencí přerušila studium. Kromě toho byla vždy její rádkyní, ale nyní má pocit, že se vzájemně vzdalují. Ve skutečnosti si Juanita zachovává k matce Izquierdo plnou důvěru, protože ji vždy podporovala na její cestě.
Také matka Ríos, které se svěřovala, je nemocná a otec Blanch byl přeložen do Valparaísa.
Opravdu důležité vnitřní motivy vyplývají z duchovního zoufalství, které zachvacuje její duši. Bůh ji podrobuje této zkoušce, aby její láska ještě vyrostla.
Prožívá "temnou noc duše", jakou popisuje svatý Jan od Kříže, aby vystoupila ze sebe sama, očistila se a byla plná Boha.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář